27 lipca 2006 r.
Podczas posiedzenia Komisji Zdrowia rozpatrywano ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
W imieniu rządu głos zabrał wiceminister zdrowia Andrzej Wojtyła. Wysłuchano także wyjaśnień radcy prawnego w Głównym Inspektoracie Sanitarnym Marii Grochowskiej. Gośćmi komisji byli także prezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek Zbigniew Krauss oraz dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia Lucjan Szponar. Szereg uwag do ustawy zgłosiło Biuro Legislacyjne Kancelarii Senatu.
Ustawa, będąca projektem rządowym, zawiera przepisy mające na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej. Określa ona wymagania oraz procedury niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia (w tym zakresie wdraża lub upoważnia do wdrożenia, w formie rozporządzeń wykonawczych, odpowiednich dyrektyw wspólnotowych w obszarze bezpieczeństwa żywności), a także właściwości organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności oraz wymagania dotyczące ich przeprowadzania.
W głosowaniu Komisja Zdrowia postanowiła zarekomendować Senatowi wprowadzenie 32 poprawek do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Na sprawozdawcę stanowiska komisji w tej sprawie wybrano senatora Czesława Żelichowskiego.