Konferencja "Konsolidacja systemu kontroli żywności w Polsce."

11 lipca 2006 r. pod honorowym patronatem wicemarszałka Senatu RP Krzysztofa Putry, z inicjatywy senackiej Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska, odbyła się konferencja na temat: Konsolidacja systemu kontroli żywności w Polsce.

Konferencję otworzył wicemarszałek Senatu Krzysztof Putra. Jak stwierdził wicemarszałek, dwa lata członkostwa Polski w Unii Europejskiej, pokazały, że nasi rolnicy potrafią skutecznie korzystać ze środków finansowych Unii. Obawy, że polscy rolnicy są słabo przygotowani do korzystania z unijnych funduszy, okazały się nieuzasadnione. Dziś wiadomo, że środki, które przeznaczono na wsparcie procesów modernizacji polskiego rolnictwa i dostosowanie do standardów UE zostały właściwie wykorzystane. Świadczy to z jednej strony o potrzebach, jakie mają polscy rolnicy, a z drugiej o ich zaangażowaniu i wielkiej mobilizacji społeczności wiejskiej. "Działanie państwa nie może osłabiać tej inicjatywy i tego zaangażowania, lecz przeciwnie - powinno je wspierać i dodatkowo stymulować" - stwierdził wicemarszałek K. Putra.

Wicemarszałek podkreślił, że każdy kraj prowadzi politykę żywnościową, dotyczącą produkcji, przetwórstwa, obrotu i importu, a także eksportu żywności. Głównym celem tej polityki jest zapewnienie żywności odpowiedniej jakości, która jest - najogólniej mówiąc - bezpieczna dla zdrowia człowieka. Wicemarszałek Senatu Krzysztof Putra wyraził przekonanie, że mechanizmy kontroli żywności powinny być spójne i przejrzyste, czytelne zarówno dla rolnika, przetwórcy, podmiotu wprowadzającego żywność do obrotu, jak i dla konsumenta.

W konferencji wzięli udział parlamentarzyści, minister Zdrowia Zbigniew Religa, podsekretarz stanu w Ministerstwie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Chrapek, przedstawiciele wszystkich jednostek kontrolujących żywność.

Prowadzący konferencję przewodniczący senackiej Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska senator Jerzy Chróścikowski podkreślił, iż celem spotkania jest szukanie odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób skutecznie kontrolować jakość i bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu żywnościowym, poczynając od produkcji pierwotnej , a kończąc na dystrybucji i stole konsumenta, czyli - "od pola do stołu".

"Rolnictwo na przełomie ostatniego wieku bardzo się zmieniło, większość gospodarstw odeszła od tradycyjnej-ekologicznej produkcji, a żywność jest wysoko przetwarzana. Niezbędne jest wprowadzenie nowych uregulowań prawnych, które umożliwią sprawną kontrolę nad wszystkimi etapami wytwarzania produktów żywnościowych" - stwierdził senator J. Chróścikowski.