14 stycznia 2003 r.
W pierwszym punkcie porządku posiedzenia
Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wiceminister rolnictwa Kazimierz Gutowski przedstawił informację o sytuacji na rynku mięsa w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem mięsa wieprzowego. Jak stwierdził, pogłowie trzody chlewnej będzie nadal rosło. W I półroczu 2003 roku produkcja wieprzowiny może osiągnąć poziom 1 mln 140 tys. ton, czyli o 10% więcej niż w I półroczu 2002 r. "Przewidywany jest również dalszy około 10-procentowy wzrost w skali roku w produkcji drobiu. Jedynie niska produkcja wołowiny nie będzie miała w 2003 roku istotnego wpływu na rynek mięsa" - powiedział wiceminister.Zdaniem K. Gutowskiego, nadwyżka mięsa wieprzowego w tym okresie może wynieść 150 tys. ton. "Prognozowana nadwyżka uwzględnia wielkość produkcji i zapasów w I półroczu 2003 roku, zapasy Agencji Rynku Rolnego na koniec 2002 roku oraz niewielki wzrost spożycia mięsa i saldo obrotów w handlu zagranicznym" - dodał. Ceny tego gatunku mięsa będą natomiast niższe niż w 2002 ro
ku i wyniosą w marcu 2,9-3,1 zł/kg. Na takim poziomie utrzymają się do czerwca tego roku.Wiceminister poinformował, że w 2003 roku, aby przeciwdziałać spadkowi cen trzody chlewnej, konieczne będą działania interwencyjne na tym rynku. Przede wszystkim dopłatami do eksportu objęte powinno być do 40,9 tys. ton półtusz wieprzowych, a dopłatami do przechowywania 10 tys. ton półtusz. ARR powinna skupić interwencyjnie do 50 tys. ton półtusz wieprzowych.
Łącznie wydatki na działania interwencyjne na rynku mięsa w 2003 roku przewidziano w wysokości 398 mln zł, łącznie z dopłatami do eksportu półtusz wieprzowych. Wpływy ze sprzedaży mrożonych półtusz wieprzowych mogą wynieść około 144 mln zł.
Według wiceministra, w I półroczu 2003 roku o mniej więcej 10% w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego zmniejszy się produkcja mięsa wołowego i wyniesie około 135 tys. ton. Stabilna sytuacja na tym rynku nie będzie wymagała interwencji ARR. Przewiduje się także dalszy, około 10-procentowy wzrost produkcji drobiu oraz w
zrost spożycia tego gatunku mięsa z 18 kg rok wcześniej do 19,5 kg na osobę.W drugim punkcie porządku posiedzenia komisji rozpatrywano projekt nowelizacji ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw. Podczas dyskusji senatorowie zgłosili szereg poprawek do projektu nowelizacji ustawy. Poprawki te zestawi powołany w tym celu zespół i przedstawi do głosowania na następnym posiedzeniu komisji.