28 listopada 2001 r.

Podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wysłuchano informacji na temat stanu przekształceń własnościowych w przedsiębiorstwach należących do Skarbu Państwa związanych z rolnictwem (w sektorze cukrowniczym, mięsnym i rolno-spożywczym).

Sprawozdanie przedstawili reprezentanci Ministerstwa Skarbu Państwa: wiceminister Piotr Czyżewski i Barbara Dębska. Informacja dotyczyła m.in. realizacji przyjętej przez resort strategii restrukturyzacji i prywatyzacji sektora cukrowniczego, opartej na koncepcji uwzględniającej istnienie naturalnych regionów buraka cukrowego i koncentracji cukrowni na ich obszarze. Został on przyjęty w trzech spółkach cukrowych: lubelsko-małopolskiej, mazowiecko-kujawskiej oraz poznańsko-pomorskiej.

Przedstawiciele Ministerstwa Skarbu Państwa mówili także o działaniach podjętych w związku z ustawą z 21 czerwca br. o regulacji rynku cukru. W celu umożliwienia sprawnego rozpoczęcia procesu utworzenia Krajowej Spółki Cukrowej w resorcie uruchomiono prace nad przygotowaniem nowelizacji ustawy. Został on przekazany 21 listopada br. do uzgodnień międzyresortowych.

Jeśli chodzi o sektor przetwórstwa mięsa, jest on obecnie prawie całkowicie sprywatyzowany. Udział przedsiębiorstw państwowych wynosi mniej niż 5% i będzie się zmniejszał. W prywatyzacji tego sektora zastosowano wszystkie ścieżki przekształceń własnościowych, ale dla jego obecnej struktury podstawowe znaczenie miało wejście kilku spółek na giełdę papierów wartościowych oraz udział inwestorów strategicznych, głównie krajowych. Znacząco wzrosła rola inwestorów zagranicznych i spodziewane są dalsze inwestycje zagraniczne w tym sektorze. Nakłady inwestycyjne w przemyśle mięsnym wynoszą około 150 mln USD rocznie.

Po wysłuchaniu informacji Ministerstwa Skarbu Państwa senatorowie zwracali uwagę na brak informacji na temat przekształceń własnościowych w sektorze maszyn rolniczych oraz nawozów mineralnych.