Warszawa, dnia 14 września 2004 r.
STANOWISKO
Komisji Polityki Społecznej i Zdrowia oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Senatu RP
przyjęte na wspólnym posiedzeniu seminaryjnym w dniu 14 września 2004 r.
nt. "Zadania Inspekcji Weterynaryjnej w ochronie zdrowia publicznego"
Komisja Polityki Społecznej i Zdrowia oraz Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi po zapoznaniu się z informacją przedstawioną przez przedstawiciela RP ds. weterynarii w Unii Europejskiej, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Lekarza Weterynarii oraz uwzględniając przebieg dyskusji z udziałem Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych i Weterynarii, wyraża satysfakcję z faktu, że w okresie poprzedzającym wejście Polski do Unii Europejskiej nastąpiła znaczn
a poprawa stanu sanitarnego zakładów produkcji i obrotu żywnością oraz jakości zdrowotnej żywności produkowanej w Polsce.Mimo, iż proces dostosowania polskich zakładów przetwórstwa rolno - spożywczego do wymagań określonych we wspólnotowym prawie weterynaryjnym nie jest jeszcze ostatecznie zakończony, możemy jednak już teraz mówić o dużym sukcesie, jaki przypadł nam w tej tak istotnej gałęzi gospodarki narodowej. Jest to sukces przede wszystkim właścicieli przedsiębiorstw produkcyjnych, i to niezależnie o
d wielkości i skali prowadzonej przez nich działalności, okupiony wielkim wysiłkiem organizacyjnym i finansowym. W wielu zakładach prace dostosowawcze trwały przez lata, są jednak, wcale nie rzadkie przypadki, że nowoczesne przedsiębiorstwa powstawały w bardzo krótkim czasie.Konieczność rewolucyjnych zmian strukturalnych i technologicznych w wielu przedsiębiorstwach, oprócz celu głównego czyli możliwości produkcji na rynek wspólnotowy bądź krajowy, przyniosła dodatkowe pozytywy. Dziś bowiem polski przemysł przetwórstwa rolno - spożywczego można uznać za jeden z najbardziej nowoczesnych w Europie, a bezpieczeństwo zdrowotne produktów stało się naczelną dewizą i jednym z głównych celów prowadzonych przedsięwzięć.
Procesy zmian technologicznych i sanitarnych
w polskim przemyśle rolno-spożywczym determinował również szybki proces dostosowywania polskiego ustawodawstwa w zakresie weterynarii i bezpieczeństwa żywności do prawa wspólnotowego. Ważnym elementem tego procesu było przyjęcie unijnych rozwiązań dotyczących tzw. sprzedaży bezpośredniej produktów regionalnych, co umożliwiło dalsze funkcjonowanie pond 500 lokalnych przetwórni.W procesie dostosowania polskich zakładów rolno-spożywczych do standardów europejskich mają swój niekwestionowany udział zarówno polscy negocjatorzy pracujący nad warunkami akcesji Polski do UE, Kierownictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, główny lekarz weterynarii i główny inspektor sanitarny, ale również podległe im służby wojewódzkie i powiatowe na co dzień bezpośrednio nad
zorujące stan polskiego przetwórstwa i handlu żywnością.W ostatnich latach wprowadziliśmy również unijny system identyfikacji i rejestracji zwierząt hodowlanych, którego efektywność funkcjonowania w terenie wymaga wciąż jednak wiele pracy.
Powyższe działania wsparte rozwijającą się profilaktyką zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i w efekcie znacznym zmniejszeniem zakresu występowania zoonoz stanowią podstawę gwarancji bezpieczeństwa żywności w Polsce, a tym samym zdrowia publicznego.
Dodatkowo połączone Komisje uznały, że należy:
1) wprowadzić jednolitą, pionową strukturę służb sanitarnych i weterynaryjnych w kraju,
2) wzmocnić kadrowo i finansowo funkcjonowanie działalności powiatowych służb weterynaryjnych,
3) przyjąć rozwiązania legislacyjne dotyczą
ce tzw. zawodów regulowanych,4) włączyć przedstawicieli Rządu RP i podległych jednostek oraz polskie przedstawicielstwa dyplomatyczne w proces rozwiązania problemu certyfikacji i eksportu polskich produktów rolno-spożywczych do Rosji i innych krajów Wsc
hodu.Komisja Polityki Społecznej i Zdrowia
Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Senatu RP