A. Wnioski dotyczące przepisów Unii Europejskiej:
1) Podnieść w prawodawstwie unijnym znaczenie i rolę rybactwa śródlądowego dla ochrony przyrody, zrównoważonego użytkowania jej zasobów oraz rozwoju obszarów wiejskich.
2) Dostosować prawne rozwiązania dotyczące organizacji rynku rybnego w Unii Europejskiej do potrzeb i tradycji wykonywania rybactwa śródlądowego krajów wstępujących do Unii Europejskiej.
3) Umożliwić aktywny udział przedstawicieli rybactwa śródlądowego na forum unijnym w pracach nad założeniami i implementacją Wspólnej Polityki Rybackiej, w stopniu równym udziałowi przedstawicieli organizacji rybołówstwa morskiego.
4) Znaleźć kompromisowe rozwiązania w sprawach ochrony gatunkowej roślin i zwierząt w miejscu prowadzenia gospodarki rybackiej w oparciu o wiarygodne dowody naukowe oraz sprawiedliwie podzielić koszty tej ochrony.
5) Mając na uwadze skutki rozwoju akwakultury węgorza europejskiego w Azji dla rybactwa śródlądowego w Europie przeciwdziałać nieuczciwej konkurencji i cenowemu rozchwianiu rynku materiału zarybieniowego tego gatunku ryb, które czynią zarybienia wód powierzchniowych tym materiałem ekonomicznie nieopłacalnymi.
6) Nie ograniczać finansowej pomocy z funduszy strukturalnych na budowę nowych obiektów chowu i hodowli ryb w krajach lub tych regionach, gdzie podaż nie zaspokaja popytu.
7) Rozszerzyć pomoc finansową z funduszy strukturalnych o działania dotyczące dywersyfikacji działalności rybackiej, szczególnie w kierunku rozwoju rybactwa rekreacyjnego (wędkarstwo śródlądowe i morskie) gastronomii i przetwórstwa ryb, sprzedaży bezpośredniej z myślą o aktywizacji obszarów wiejskich i regionów przymorskich, zwiększeniu dochodowości rybactwa i wielkości zatrudnienia w tym sektorze.
8) Rozszerzyć pomoc finansową z funduszy strukturalnych o działania promujące rozwój rybactwa rekreacyjnego i terenów z nim związanych, w tym promujące rybactwo rekreacyjne i zasady zrównoważonego użytkowania zasobów wodnych wśród młodzieży.
9) Wznowić rolę i znaczenie dobrowolnych kodeksów dobrej praktyki rybackiej i odpowiedzialnego rybołówstwa dla prawidłowego funkcjonowania rybactwa.
10)Przeanalizować i dostosować ramowe przepisy dotyczące zwalczania chorób ryb oraz wprowadzania ryb i ich produktów na rynek odpowiednio do ryzyka rozprzestrzeniania się choroby, które związane jest z jej pojawieniem się u ryb hodowlanych oraz ryzyka dla zdrowia człowieka, które związane są z wprowadzeniem ryb i produktów na rynek.
11) Wprowadzić system rekompensat finansowanych z funduszu FIFG za czasowe zawieszenie prowadzenia chowu lub hodowli ryb, w przypadku podjęcia działań na terenie tej samej zlewni zmierzających do usunięcia czynników wywołujących pojawianie się choroby.
B. Wnioski dotyczące przepisów krajowych:
1) Wzmocnić pozycję przedstawicieli rybactwa śródlądowego w sprawach dotyczących udostępniania wód dla przemysłu, turystyki i innych rodzajów działalności na podstawie przepisów prawa ochrony środowiska oraz prawa budowlanego.
2) Rozsądnie ustalić obowiązki ciążące na rybactwie śródlądowym, w tym dotyczące wysokości i sposobu uiszczania opłat za korzystanie ze środowiska oraz wysokości podatków i opłat.
3) Wzmocnić technicznie i osobowo wojewódzkie służby powołane do kontroli przestrzegania przepisów dotyczących wykonywania rybactwa śródlądowego w celu przeciwdziałania nielegalnym połowom ryb i handlu rybami pochodzącymi z nielegalnych połowów.
4) Przeanalizować możliwości prawne wprowadzenia posiadania broni myśliwskiej przez osobę uprawnioną do rybactwa w obrębie hodowlanym (stawy rybne), która nie jest myśliwym lub która nie może prowadzić polowania na terenie obwodu łowieckiego ustanowionego na stawach, w celu ochrony ryb i urządzeń rybackich przed szkodnikami.
5) Wzmocnić rolę i znaczenie dowolnych kodeksów dobrej praktyki rybackiej i odpowiedzialnego wykonywania rybołówstwa śródlądowego dla racjonalnego gospodarowania zasobami ryb w wodach śródlądowych oraz dla prawidłowego funkcjonowania rybactwa.
6) Przeanalizować i dostosować przepisy wykonawcze dotyczące zwalczania chorób ryb oraz wprowadzania ryb i ich produktów na rynek odpowiednio do stopnia ryzyka rozprzestrzenienia się choroby oraz zagrożenia dla zdrowia człowieka, w związku z wprowadzeniem ryb i produktów na rynek.
7) Ujednolicić stosowną w aktach prawnych terminologię dotyczącą rybactwa.