Podczas wspólnego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Zdrowia oraz Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęto stanowisko na temat zadań Inspekcji Weterynaryjnej w ochronie zdrowia publicznego.
W stanowisku napisano:
"Komisja Polityki Społecznej i Zdrowia oraz Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi po zapoznaniu się z informacją przedstawioną przez przedstawiciela RP ds. weterynarii w Unii Europejskiej, ministra rolnictwa i rozwoju wsi, głównego inspektora sanitarnego
i głównego lekarza weterynarii oraz uwzg
Mimo iż proces dostosowania polskich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego do wymagań określonych we wspólnotowym prawie weterynaryjnym nie jest jeszcze ostatecznie zakończony, możemy jednak już teraz mówić o dużym sukcesie, jaki przypadł
nam w tej tak istotnej gałęzi gospodarki narodowej. Jest to sukces przede wszystkim właścicieli przedsiębiorstw produkcyjnych, i to niezależnie od wielkości i skali prowadzonej przez nich działalności
Konieczność rewolucyjnych zmian strukturalnych i technologicznych w wielu przedsiębiorstwach oprócz celu głównego, czyli możliwości produkcji na rynek wspólnotowy bądź krajowy, przyniosła dodatkowe pozytywy. Dziś bowiem polski przemysł przetwórstwa rolno-spożywczego można uznać za jeden z najbardziej nowoczesnych w Europie, a bezpieczeństwo zdrowotne produktów stało się naczelną dewizą i jednym z głównych celów prowadzonych przedsięwzięć.
Procesy zmian technologicznych i sanitarnych w polskim przemyśle rolno-spożywczym determinował również szybki proces dostosowywania polskiego ustawodawstwa w zakresie weterynarii i bezpieczeństwa żywności do prawa wspólnotowego. Ważnym elementem tego procesu było przyjęcie unijnych rozwiązań dotyczących tzw. sprzedaży bezpośredniej produktów regionalnych, co umożl
iwiło dalsze funkcjonowanie pond 500 lokalnych przetwórni.W procesie dostosowania polskich zakładów rolno-spożywczych do standardów europejskich mają swój niekwestionowany udział zarówno polscy negocjatorzy pracujący nad warunkami akcesji Polski do UE, kierownictwo Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, główny
lekarz weterynarii i główny inspektor sanitarny, ale również podległe im służby wojewódzkie i powiatowe na co dzień bezpośrednio nadzorujące stan polskiego przetwórstwa i handlu żywnością.W ostatnich latach wprowadziliśmy również unijny system identyfikacji i rejestracji zwierząt hodowlanych, którego efektywność funkcjonowania w terenie wymaga wciąż jednak wiele pracy.
Powyższe działania wsparte rozwijającą się profilaktyką zwalczania chorób zakaźnych zwierząt i w efekcie znacznym zmniejszeniem zakresu występowania zoonoz, stanowią podstawę gwarancji bezpieczeństwa żywności w Polsce, a tym samym zdrowia publicznego.
Dodatkowo połączone komisje uznały, że należy: