U C H W A Ł A

SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 5 lipca 2002 r.

w sprawie ustawy o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw

Senat, po rozpatrzeniu uchwalonej przez Sejm na posiedzeniu w dniu 6 czerwca 2002 r. ustawy o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw, wprowadza do jej tekstu następujące poprawki:

1)

w art. 1 w pkt 3 w lit. a) w szesnastym tiret, w pkt 32 wyrazy "substancje dodatkowe dozwolone" zastępuje się wyrazami "dozwolone substancje dodatkowe";

2)

w art. 1 w pkt 5:

a) lit. a) otrzymuje brzmienie:

"a) w ust. 1 i 3 skreśla się wyraz ", używki" oraz wyrazy "lub używek",",

b) dodaje się lit. a1) w brzmieniu:

"a1) w ust. 2 skreśla się wyrazy "lub używek",";

3)

w art. 1 dodaje się pkt 14a w brzmieniu:

"14a) w art. 32 skreśla się wyrazy "oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z tą żywnością";";

4)

w art. 1 pkt 18 otrzymuje brzmienie:

"18) w art. 41:

a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Właściwe organy Inspekcji Sanitarnej przeprowadzają graniczną kontrolę sanitarną, równocześnie z kontrolą celną, obejmującą:

1) jakość zdrowotną przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności,

2) przydatność do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu

- z zastrzeżeniem ust. 2.",

b) w ust. 2 skreśla się wyrazy ", za zgodą organu celnego określoną w decyzji";";

5)

w art. 1 w pkt 20 po wyrazie ""używka,"" dodaje się wyraz "i";

6)

w art. 1 w pkt 21 w lit. b) w pierwszym tiret, w pkt 1 wyrazy "art. 18 ust. 3" zastępuje się wyrazami "art. 19 ust. 3";

7)

w art. 8, w ust. 1 pkt 5 otrzymuje brzmienie:

"5) warunków sanitarnych i nadzoru sanitarnego, z wyłączeniem nadzoru nad żywnością objętego działem rolnictwo, koordynacji bezpieczeństwa żywności, a w szczególności nadzoru nad jakością zdrowotną żywności w procesie produkcji i w obrocie oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,";

8)

w art. 11 w pkt 2, w pkt 1 po wyrazie "szczegółowy" dodaje się wyrazy "zakres i";

9)

w art. 14:

a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Decyzje zezwalające wydane na podstawie ustawy, o której mowa w art. 1, zachowują ważność na okres, na jaki były wydane, nie dłużej jednak niż do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.",

b) dodaje się ust. 1a w brzmieniu:

"1a. Decyzje zezwalające wydane na podstawie ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zachowują ważność na okres, na jaki zostały wydane, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2002 r.";

10)

w art. 15 w pkt 2 na końcu dodaje się przecinek oraz pkt 3 w brzmieniu:

"3) art. 1 pkt 14 lit. a) wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.".

MARSZAŁEK SENATU

Longin PASTUSIAK


UZASADNIENIE

Senat, po rozpatrzeniu uchwalonej przez Sejm w dniu 6 czerwca 2002 r. ustawy o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz innych ustaw, postanowił wprowadzić do jej tekstu 10 poprawek.

W toku prac legislacyjnych nad ustawą Senat wiele uwagi poświęcił właściwemu rozdzieleniu kompetencji pomiędzy tymi organami, które wykonują czynności kontrolne w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia.

Wynikiem tych prac jest poprawka nr 4, która w sposób prawidłowy określa kompetencje organów Inspekcji Sanitarnej oraz organów celnych w zakresie granicznej kontroli sanitarnej. Jest ona uzasadniona z tego względu, że organy celne nie posiadają uprawnień na tym polu, ponieważ zgodnie z art. 1 pkt 18 ustawy graniczna kontrola sanitarna będzie przeprowadzana równocześnie z kontrolą celną przez właściwe organy Inspekcji Sanitarnej.

Podobne przesłanki zadecydowały o wniesieniu poprawki nr 7, w której w sposób niebudzący wątpliwości interpretacyjnych, rozdziela się kompetencje pomiędzy resortem zdrowia a resortem rolnictwa w zakresie warunków sanitarnych i nadzoru sanitarnego nad żywnością. Opracowanie i przyjęcie tej poprawki wynikało z konieczności wyeliminowania sytuacji, w których dochodzi do nakładania się uprawnień Inspekcji Sanitarnej oraz Inspekcji Weterynaryjnej.

Poprawka nr 8 jest wyrazem przekonania Izby, że delegacja ustawowa dla ministra właściwego do spraw rynków rolnych zawarta w art. 11 pkt 2 ustawy nie jest kompletna. Propozycja Senatu umożliwi ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych określenie, w drodze rozporządzenia, nie tylko sposobu, ale również szczegółowego zakresu znakowania środków spożywczych.

Senat zwrócił uwagę na potrzebę skorelowania przepisów przejściowych noweli z regulacjami ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (poprawka nr 9).

Potrzeba ta wynika z faktu, że w nowelizacji rezygnuje się z możliwości wydawania przez Głównego Inspektora Sanitarnego decyzji zezwalających: na odstępstwa od wymagań określonych w ustawie, na produkcję lub wprowadzenie do obrotu środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla których nie zostały ustalone szczegółowe wymagania w zakresie jakości zdrowotnej oraz na wprowadzenie do obrotu w kraju artykułów przeznaczonych na eksport. W związku z przyjęciem takiego rozwiązania zawarto w ustawie przepis przejściowy, który utrzymuje w mocy decyzje zezwalające wydane na podstawie dwóch różnych aktów prawnych – "nowej" ustawy z dnia 11 maja 2001 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz "starej" ustawy z dnia 25 listopada 1970 roku o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Termin utrzymania w mocy decyzji wydanych na podstawie "starej" ustawy został przesądzony w art. 58 ust. 1 "nowej" ustawy. W ustawie tej określono, że decyzje te zachowują ważność przez okres, na który zostały wydane, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2002 roku.

Przyjęta przez Senat poprawka porządkuje stan prawny w tym zakresie.

Poprawka nr 10 ujednolica termin wejścia w życie przepisów dotyczących systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (system HACCP) z datą wejścia w życie regulacji w zakresie tego systemu, określoną w ustawie nowelizowanej. Zgodnie bowiem z art. 61 pkt 2 "nowej" ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przepisy dotyczące tego zagadnienia mają obowiązywać dopiero od dnia 1 stycznia 2004 roku.

Pozostałe poprawki czynią ustawę bardziej spójną wewnętrznie oraz harmonizują jej przepisy z innymi aktami prawnymi.

Poprawka nr 2, w związku ze zmianą definicji żywności, w sposób konsekwentny eliminuje z ustawy pojęcie "używki".

Poprawka nr 3 harmonizuje przepisy ustawy z regulacjami zawartymi w ustawie o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Poprawka nr 6 prawidłowo określa odesłanie zawarte w przepisie karnym.

Poprawki nr 1 i 5 mają charakter redakcyjny.