Warszawa, dnia 27 czerwca 2005 r.
KANCELARIA SENATU
BIURO LEGISLACYJNE
Opinia do ustawy o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
Uchwalona przez Sejm na posiedzeniu w dniu 17 czerwca 2005 r., ustawa o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw zmierza do dostosowania polskiego porządku prawnego do prawa wspólnotowego a ponadto ma na celu wprowadzenie do ustawy zmian wynikających z obowiązywania jej przepisów w praktyce.
W noweli zaproponowano w szczególności:
Uwagi szczegółowe:
1) Ostatnie zdanie w odnośniku do ustawy (art. 1 pkt 1 noweli) wymaga doprecyzowania
- w art. 1 w pkt 1 zdanie końcowe otrzymuje brzmienie:
"Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, o których mowa w niniejszej ustawie, dotychczas nie ogłoszonych w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wydanie specjalne."
2) Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 5b lit. b (art. 1 pkt 3 lit. a noweli), wartość odżywcza to szczególne wartości środka spożywczego ze względu na wartości odżywcze, które środek spożywczy zawiera, zawiera w zmniejszonej lub zwiększonej ilości albo których nie zawiera. Definicja ta obarczona jest błędem logicznym ignotum per ignotum (wyjaśnienie znaczenia jakiegoś określenia poprzez użycie takiego samego określenia)
- w art. 1 w pkt 3 w lit. a, w pkt 5b w lit. b wyraz "wartości" zastępuje się wyrazem "składniki"
3) w art. 2 w pkt 3, w art. 15a w ust. 2 w pkt 1 wyraz "wody" zastępuje się wyrazami "jakości zdrowotnej wody".
Oprac. Maciej Telec