Druk nr 749

2 lipca 2004 r.

SENAT

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

V KADENCJA

MARSZAŁEK SEJMU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Pan
Longin PASTUSIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszczyt przesłać Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 78. posiedzeniu w dniu 2 lipca 2004 r. ustawę

o zmianie ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych.

Z poważaniem

(-) Józef Oleksy


 

USTAWA

z dnia 2 lipca 2004 r.

o zmianie ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych

 

Art. 1.

W ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych (Dz.U. Nr 97, poz. 964) wprowadza się następujące zmiany:

1) po art. 1 dodaje się art. 1a w brzmieniu:

"Art. 1a. Przepisów niniejszej ustawy nie stosuje się do tego produktu rolnego wymienionego w załączniku, który zostanie skreślony przez Komisję Europejską z rozporządzenia, o którym mowa w art. 1 pkt 1 lit. a.";

2) załącznik do ustawy otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszej ustawy.

 

Art. 2.

Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

MARSZAŁEK SEJMU

(-) Józef OLEKSY

 


Załącznik do ustawy z dnia 2 lipca 2004 r.

 

Wielkości zapasów produktów rolnych, powyżej których ich właściciele lub samoistni posiadacze składają informacje dotyczące stanu zapasów tych produktów

Lp.

Kod CN

Opis produktu rolnego

Wielkość zapasów, powyżej których składa się informację

 

0201 30 00

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone, bez kości

100 ton

 

0202 30 10

Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

100 ton

 

0202 30 50

Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, rostbef, antrykot i szponder, kawałki

100 ton

 

0202 30 90

Mięso z bydła, zamrożone, pozostałe, bez kości (tj. bez ćwierci przednich całych lub pokrojonych na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowanych" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku oraz rostbefu, antrykotu i szpondra, kawałki)

 

 

 

100 ton

 

0204 30 00

Tusze i półtusze z jagniąt, zamrożone

10 ton

 

0204 43 10

Mięso jagnięce, bez kości, zamrożone

10 ton

 

0206 29 91

Przepona gruba i przepona cienka z bydła, zamrożone, nie do produkcji wyrobów farmaceutycznych

5 ton

 

0207 14 10

Mięso (kawałki, bez kości) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone

100 ton

 

0207 14 70

Mięso (kawałki, z kośćmi, pozostałe) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone

100 ton

 

0402 10

Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej postaci stałej, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego


50 ton

 

0402 21

Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy


50 ton

 

0405 10

Masło naturalne otrzymane z mleka, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy

50 ton

 

0405 90 10

Pozostałe masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

 

50 ton

 

0406

Sery i twarogi

50 ton

 

0703 20 00

Czosnek świeży lub schłodzony

5 ton

 

0711 51 00

Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo, nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia


3 tony

 

1001

Pszenica i meslin

1 000 ton

 

1002 00 00

Żyto

1 000 ton

 

1003 00

Jęczmień

1 000 ton

 

1004 00 00

Owies

1 000 ton

 

1005

Kukurydza

1 000 ton

 

1006 10

Ryż niełuskany

20 ton

 

1006 20

Ryż łuskany (brązowy)

20 ton

 

1006 30

Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany

20 ton

 

1006 40

Ryż łamany

20 ton

 

1007 00

Ziarno sorgo

1 000 ton

 

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

1 000 ton

 

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

200 ton

 

1102

Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin

200 ton

 

1103

Kasze, mączki i granulki zbożowe

200 ton

 

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób, z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone


50 ton

 

1107

Słód, nawet palony

30 ton

 

1108

Skrobie; inulina

100 ton

 

1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

3 tony

 

1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509

 

3 tony

 

1602 32 11

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z drobiu z gatunku Gallus domesticus, objętego pozycją 0105, zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów drobiowych, niegotowane

100 ton

 

1702 30 (1)

Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy


3 tony

 

1702 40 (2)

Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego


3 tony

 

1702 90 (3)

Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami wyrobów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy


5 ton

 

2003 10 20

Grzyby z rodzaju Agaricus, tymczasowo zakonserwowane, gotowane

10 ton

 

2003 10 30

Pozostałe grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym


10 ton

 

2008 30 55

Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg


10 ton

 

2008 30 75

Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

10 ton

(1) z wyjątkiem 1702 30 10

(2) z wyjątkiem 1702 40 10

(3) ograniczone do 1702 90 10, 1702 90 50, 1702 90 75, 1702 90 79