Druk nr 749
2 lipca 2004 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
V KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pan
Longin PASTUSIAK
MARSZAŁEK SENATU
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszczyt przesłać Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 78. posiedzeniu w dniu 2 lipca 2004 r. ustawę
o zmianie ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych.
Z poważaniem
(-) Józef Oleksy
USTAWA
z dnia 2 lipca 2004 r.
o zmianie ustawy o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych
Art. 1.
W ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów cukrowych (Dz.U. Nr 97, poz. 964) wprowadza się następujące zmiany:
1) po art. 1 dodaje się art. 1a w brzmieniu:
"Art. 1a. Przepisów niniejszej ustawy nie stosuje się do tego produktu rolnego wymienionego w załączniku, który zostanie skreślony przez Komisję Europejską z rozporządzenia,
2) załącznik do ustawy otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszej
ustawy.
Art. 2.
Ustawa wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
MARSZAŁEK SEJMU
(-) Józef OLEKSY
Załącznik do ustawy z dnia 2 lipca 2004
r.
Wielkości zapasów produktów rolnych, powyżej których ich właściciele lub samoistni posiadacze składają informacje dotyczące stanu zapasów tych produktów
Lp. |
Kod CN |
Opis produktu rolnego |
Wielkość zap asów, powyżej których składa się informację |
0201 30 00 |
Mięso z bydła, świeże lub schłodzone, bez kości |
100 ton |
|
0202 30 10 |
Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maks ymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku |
100 ton |
|
0202 30 50 |
Mięso z bydła, zamrożone, bez kości, rostbef, antrykot i szponder, kawałki |
100 ton |
|
0202 30 90 |
Mięso z bydła, zamrożone, pozostałe, bez kości (tj. bez ćwierci przednich całych lub pokrojonych na maks ymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowanych" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku oraz rostbefu, antrykotu i szpondra, kawałki) |
100 ton |
|
0204 30 00 |
Tusze i półtusze z jagniąt, zamrożone |
10 ton |
|
0204 43 10 |
Mięso jagnięce, bez kości, zamrożone |
10 ton |
|
0206 29 91 |
Przepona gruba i przepona cienka z bydła, zamrożone, nie do produkcji wyrobów farmaceutycznych |
5 ton |
|
0207 14 10 |
Mięso (kawałki, bez kości) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z ga tunku Gallus domesticus, zamrożone |
100 ton |
|
0207 14 70 |
Mięso (kawałki, z kośćmi, pozostałe) i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, z ptactwa z gatunku Gallus domesticus, zamrożone |
100 ton |
|
0402 10 |
Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej postaci stałej, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
|
|
0402 21 |
Mleko i śmietana, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
|
|
0405 10 |
Masło naturalne otrzymane z mleka, o zawartości tłus zczu nieprzekraczającej 85% masy |
50 ton |
|
0405 90 10 |
Pozostałe masło i pozostałe tł uszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania, o zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy |
50 ton |
|
0406 |
Sery i twarogi |
50 ton |
|
0703 20 00 |
Czosnek świeży lub schłodzony |
5 ton |
|
0711 51 00 |
Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczaso wo, nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
|
|
1001 |
Pszenica i meslin |
1 000 ton |
|
1002 00 00 |
Żyto |
1 000 ton |
|
1003 00 |
Jęczmień |
1 000 ton |
|
1004 00 00 |
Owies |
1 000 ton |
|
1005 |
Kukurydza |
1 000 ton |
|
1006 10 |
Ryż niełuskany |
20 ton |
|
1006 20 |
Ryż łuskany (brązowy) |
20 ton |
|
1006 30 |
Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerow any lub glazurowany |
20 ton |
|
1006 40 |
Ryż łamany |
20 ton |
|
1007 00 |
Ziarno sorgo |
1 000 ton |
|
1008 |
Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
1 000 ton |
|
1101 00 |
Mąka pszenna lub z meslin |
200 ton |
|
1102 |
Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin |
200 ton |
|
1103 |
Kasze, mączki i granulki zbożowe |
200 ton |
|
1104 |
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób, z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
|
|
1107 |
Słód, nawet palony |
30 ton |
|
1108 |
Skrobie; inulina |
100 ton |
|
1509 |
Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
3 tony |
|
1510 00 |
Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane ch emicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 |
3 tony |
|
1602 32 11 |
Pozostałe mięso, po droby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z drobiu z gatunku Gallus domesticus, objętego pozycją 0105, zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów drobiowych, niegotowane |
100 ton |
|
1702 30 (1) |
Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fru ktozy |
|
|
1702 40 (2) |
Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie s uchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego |
|
|
1702 90 (3) |
Pozost ałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami wyrobów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy |
|
|
2003 10 20 |
Grzyby z rodzaju Agaricus, tymczasowo zakonserwowane, gotowane |
10 ton |
|
2003 10 30 |
Pozostałe grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym |
|
|
2008 30 55 |
Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); kleme ntynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg |
|
|
2008 30 75 |
Mandarynki (włączając tangeryny i satsuma); kleme ntynki, wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
10 ton |
(1) z wyjątkiem 1702 30 10
(2) z wyjątkiem 1702 40 10
(3) ograniczone do 1702 90 10, 1702 90 50, 1702 90 75, 1702 90 79