Druk nr 309
9 stycznia 2003 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
V KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pan
Longin PASTUSIAK
MARSZAŁEK SENATU
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszc
zyt przesłać Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 39. posiedzeniu w dniu 8 stycznia 2003 r. ustawę o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw.Z poważaniem
(-) Marek Borowski
USTAWA
z dnia 8 stycznia 2003 r.
o zmianie ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niek
tórych innych ustawArt. 1.
W ustawie z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 2:
a) pkt 1-2 otrzymują brzmienie:
"1) zwierzęta - ssaki lądowe i ptaki uznane za zwierzęta gospodarskie na po
1a) zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka - utrzymywane przez czł
owieka ssaki lądowe lub ptaki, które nie są uważane za udomowione, a które są utrzymywane jak zwierzęta gospodarskie w warunkach fermowych, z wyłączeniem dzikich ssaków żyjących na terytorium zamkniętym w warunkach zbliżonych do życia na wolności,2) zwierzęta rzeźne - utrzymywane przez człowieka w celu pozyskania mięsa: bydło, świnie, owce, kozy, zwierzęta jednokopytne, drób, króliki, nut
rie, jelenie, daniele, strusie oraz inne ssaki lądowe i ptaki,",b) pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4) zwierzę chore - zwierzę, u którego organ Inspekcji Weterynaryjnej stwierdził za życia lub po śmierci chorobę zakaźną stanowiącą zagrożenie dla zdrowia zwi
erząt lub ludzi,",c) pkt 6 otrzymuje brzmienie:
"6) niejadalne produkty zwierzęce - nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi produkty pochodzące od zwierząt lub ze zwierząt, inne niż materiał biol
ogiczny i środki żywienia zwierząt,",d) pkt 16-17 otrzymują br
zmienie:"16) towary - zwierzęta, mięso i inne środki spożywcze pochodzenia zwierzęc
ego, materiał biologiczny, niejadalne produkty zwierzęce oraz środki żywienia zwierząt,16a) sprzedaż bezpośrednia - oferowanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży, ich przechowywanie z zamiarem sprzedaży podmiotowi nabywającemu je w celach niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej (konsumentowi), dokonywane przez producenta albo podmiot prowadzący gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cy
wilnego, z pominięciem pośredników,17) wprowadzanie na rynek - oferowanie towarów do sprzedaży, przechowyw
anie lub dostarczanie towarów z zamiarem ich sprzedaży oraz sprzedaż podmiotowi nabywającemu je w celach związanych z wykonywaniem działalności gospodarczej,",e) pkt 21-23 otrzymują brzmienie:
"21) posiadacz zwierząt - właściciela albo inną osobę fizyczną, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej odpowi
22) gospodarstwo - obiekty
budowlane i inne obiekty oraz przestrzenie wolne, gdzie są utrzymywane zwierzęta,23) odpady kuchenne - pozostałości z posiłków przygotowanych dla ludzi oraz powstające w wyniku przygotowywania takich posiłków, w szczególności pochodzące z gospodarstw domowych, restauracji, szpitali oraz środków transportu zbiorowego i innych placówek żywienia zbi
orowego,",f) pkt 25 otrzymuje brzmienie:
"25) chów - utrzymywanie zwierząt w celu uzyskiwania od nich określonych produ
któw lub innych korzyści,",g) uchyla się
pkt 26-29,h) pkt 32 otrzymuje brzmienie:
"32) miejsce gromadzenia zwierząt - zatwierdzone przez powiatowego lekarza weterynarii miejsce, w którym zwierzęta pochodzące z więcej niż jednego gospoda
rstwa są przygotowywane do handlu lub eksportu,",i) uchyl
a się pkt 45 i 46,j) po pkt 47 dodaje się pkt 48 w brzmieniu:
"48) produkty (środki spożywcze) o tradycyjnym charakterze - produkty, kt
2) w art. 3 w ust. 3 wyrazy "1 i 2" zastępuje się wyrazami "1 lub 2";
3) w art. 5:
a) w ust. 1:
- pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) produkcją, przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych
oraz wprowadzaniem na rynek, ich przetwarzaniem, przewozem i wykorzystywaniem,",- pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4) wytwarzaniem lub obrotem środkami żywienia zwierząt,",
- pkt 7a otrzymuje brzmienie:
"7a) wylęgiem ryb oraz hodowlą i chowem ryb, skorupiaków i mięcz
aków,",b) po ust. 1a dodaje się u
st. 1b w brzmieniu:"1b. Przepisu ust. 1a
c) w ust. 3d po pkt 4 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:
"5) datę wpisu i wykreślenia z rejestru,",
d) ust. 3e otrzymuje brzmienie:
"3e. Główny Lekarz Weterynarii prowadzi wykaz podmiotów zajmujących się dzi
ałalnością, o której mowa w ust. 1 pkt 4, 4a, 9, 9a i 12.",e) w ust. 3f w pkt 3 kropkę na końcu zastępuje się przecinkiem i dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
"4) datę wpisu i wykreślenia z wykazu.",
f) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
"4. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu poszcz
ególnych rodzajów działalności wymienionych w ust. 1 pkt 1-8, 9a i 9b oraz pkt 12, a także sposób prowadzenia rejestru o którym mowa w ust. 3c oraz otrzymywanie z niego wypisu, mając na względzie obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Europejskiej.",g) ust. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. Ministe
4) art. 7 otrzymuje brzmienie:
"Art. 7. 1. Bydło, owce, kozy i świnie podlegają oznakowaniu.
2. Bydło i konie, z wyjątkiem koni wolno żyjących, są zaopatrywane w dokumenty identyfikacyjne, zwane dalej "paszportami zwi
erząt".3. Oznakowanie, o którym mowa w ust. 1, polega w szczególności na:
1) zakładaniu bydłu, owcom i kozom kolczyków z numerem ident
2) zakładaniu świniom kolczyków z numerem identyfikacyjnym st
ada.3a. W przypadku świń, innych niż hodowlane, kierowanych bezpośrednio do uboju dopuszcza się wytatuowanie numeru identyfikacyjnego st
ada.3b. Numery identyfikacyjne zwierzęcia i stada, o których mowa w ust. 3, są ustalane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwaną dalej "Agencją".
3c. Założone kolczyki nie mogą być usunięte, ani zastąpione innymi.
3d. Utracone lub uszkodzone kolczyki zastępuje się duplikatem kol
czyka, o którym mowa w ust. 3.4. Posiadacz zwierzęcia jest zobowiązany do jego oznakowania i zgł
oszenia tego faktu Agencji przed opuszczeniem przez zwierzę gospodarstwa, nie później jednak niż:1) w terminie 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia, w przypadku
2) w terminie 21 dni od dnia urodzenia zwierzęcia, w przypadku
owiec, kóz i świń.4a. W przypadku bydła, powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce prowadzenia gospodarstwa, wydaje decyzję zak
azującą wprowadzania do gospodarstwa i wyprowadzania z niego zwierząt, jeżeli co najmniej jedno zwierzę utrzymywane w gospodarstwie nie spełnia łącznie następujących warunków:1) nie zostało oznakowane w trybie, o którym mowa w ust. 4,
2) nie zostało zaopatrzone w paszport zwierzęcia,
3) nie
zostało wpisane do księgi rejestracji zwierząt, o której mowa w ust. 11,4) nie zostało zgłoszone do rejestru, o którym mowa w ust. 8.
4b. Decyzja, o której mowa w ust. 4a, jest wydawana na czas określony do czasu spełnienia warunków, o których mowa w ust. 4a, albo do dnia zabicia zwierzęcia, na podstawie decyzji o której mowa w ust. 4c.
4c. Jeżeli posiadacz zwierzęcia nie przedstawi dokumentów potwierdz
ających pochodzenie zwierzęcia, o którym mowa w ust. 4a, w terminie dwóch dni roboczych od dnia doręczenia decyzji zakazującej wprowadzania do gospodarstwa i wyprowadzania z niego zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję nakazującą zabicie zwierzęcia i zniszczenie jego zwłok; wykonanie decyzji następuje pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii.4d. Decyzjom, o których mowa w ust. 4a i 4c, nadaje się rygor natyc
hmiastowej wykonalności.4e. Za zwierzęta, o których mowa w ust. 4a, zabite z nakazu powiatowego lekarza weterynarii, nie przysługuje odszkodowanie ze środków b
udżetu państwa.4f. Jeżeli zwierzę, o którym mowa w ust. 4a, nie spełnia jednego z waru
nków, o których mowa w ust. 4a pkt 1-4, powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję zakazującą wprowadzania do gospodarstwa i wyprowadzania z niego zwierząt do czasu spełnienia tych warunków.4g
. Jeżeli liczba zwierząt, o których mowa w ust. 4f, przekracza 20% ogółu zwierząt znajdujących się w gospodarstwie, powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję zakazującą wprowadzania do gospodarstwa i wyprowadzania z niego zwierząt do czasu spełnienia tych warunków.4h. Decyzje, o których mowa w ust. 4f i 4g, są wydawane na czas okr
eślony, do czasu spełnienia warunków w nich zawartych.5. Posiadacz konia jest obowiązany do zgłoszenia faktu urodzenia zwi
erzęcia odpowiednio:1) w przypadku koni hodowlanych
- do właściwego podmiotu prowadzącego księgę lub rejestr,2) w przypadku pozostałych koni - do podmiotu prowadzącego księgę koni rasy polski koń zimnokrwisty.
5a. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 5, należy dokonać przed opuszcz
eniem przez konia gospodarstwa, nie później niż 6 miesięcy od daty jego urodzenia.5b. Podstawą wystawienia paszportu zwierzęcia w przypadku konia jest:
1) dla koni ras pełnej krwi angielskiej i czystej krwi arabskiej z
2) dla pozostałych koni zgłoszenie posiadacza konia zawierające n
umery identyfikacyjne rodziców konia.6. Po otrzymaniu zgłoszenia, o którym mowa w ust. 4, Agencja wydaje zgłaszającemu paszport zwierzęcia.
6a. Po otrzymaniu zgłoszenia, o którym mowa w ust. 5, podmiot, o którym mowa w ust. 5 pkt 1 lub 2, nadaje koniowi numer identyfikacyjny i wydaje zgłaszającemu paszport zwierzęcia w ciągu 60 dni od daty
otrzymania zgłoszenia.7. Paszport zwierzęcia w przypadku bydła zawiera w szczególności:
1) numer identyfikacyjny zwierzęcia,
2) miejsce
i datę urodzenia,3) płeć,
4) rasę,
5) numer identyfikacyjny matki zwierzęcia lub numer identyfikacy
jny nadany w kraju niebędącym członkiem Unii Europejskiej,6) numer identyfikacyjny gospodarstwa, w którym zwierzę się ur
odziło,7) numery identyfikacyjne g
ospodarstw, w których zwierzę było przetrzymywane, oraz okresy przebywania zwierząt w tych gospodarstwach,8) datę padnięcia lub uboju,
9) znak graficzny Agencji,
10) datę wystawienia paszportu.
7a. Paszport zwierzęcia w przypadku konia zawiera w szczególności:
1) miejsce oraz datę urodzenia,
2) opis słowny i graficzny,
3) informacje o pochodzeniu zwierzęcia,
4) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, adres i siedzibę p
5) numer identyfikacyjny zwierzęcia,
6) informac
je dotyczące stanu zdrowia zwierzęcia,7) datę wystawienia paszportu.
8. Agencja prowadzi rejestr zwierząt oznakowanych lub zaopatrzonych w paszporty, z wyjątkiem koni.
8a. Podmioty, o których mowa w ust. 5, prowadzą rejestry koni zaopatrz
onych w paszporty.9. Rejestr, o którym mowa w ust. 8 i 8a, prowadzi się przy użyciu ele
ktronicznych nośników informacji.10. Rejestr zawiera w szczególności:
1) miejsce oraz datę urodzenia zwierzęcia, a w przypadku koni ró
2) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, adres i siedzibę p
osiadacza zwierzęcia,3) numer identyfikacyjny zwierzęcia.
11. Posiadacz zwierząt, o których mowa w ust. 1, z wyłączeniem podmi
otów zajmujących się zarobkowym przewozem zwierząt, jest obowiązany do prowadzenia księgi rejestracji zwierząt, zwanej dalej "księgą rejestracji", do której wpisuje się w szczególności:1) datę urodzenia zwierzęcia i numer identyfikacyjny zwierzęcia w przypadku bydła,
2) miejsce przebywania zwierzęcia,
3) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, adres i siedzibę p
11a. W przypadku przewożenia zwierząt, o których mowa w ust. 1, na targi, spędy, miejsca skupu lub wystawy ich posiadacze są obowiązani do udostępniania podmiotom zajmującym się urządzaniem targów, spędów, miejsc skupu lub wystaw danych i dokumentów, o których m
owa w ust. 14 pkt 2 i 4.11b. Podmioty, o których mowa w ust. 11a, są obowiązane do prowadz
enia ewidencji zwierząt przywiezionych na targi, spędy, miejsca skupu lub wystawy.11c. Ewid
encja, o której mowa w ust. 11b, zawiera następujące dane:1) datę wprowadzenia zwierzęcia na targi, spędy, miejsca skupu lub wystawy i ich wyprowadzenia z tych miejsc,
2) miejsce oraz datę urodzenia zwierzęcia,
3) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, adres i siedzibę posiadacza zwierzęcia,
4) numer identyfikacyjny zwierzęcia lub numer identyfikacyjny st
5) miejsce przeznaczenia zwierzęcia,
6) rodzaj lub numer rejestracyjny środka transportu dostarczającego lub odbierającego zwierzęta oraz imię i nazwisko, miejsce z
amieszkania i adres albo nazwę, adres i siedzibę przewoźnika zwierzęcia.11d. Podmioty, o których mowa w ust. 11a, są obowiązane do przech
owywania danych zawartych w ewidencji przez okres co najmniej 3 lat.11e. Przepisy
ust. 11a-11d stosuje się odpowiednio do miejsc gromadzenia zwierząt.12. Księgę rejestracji prowadzi się odrębnie dla poszczególnych gatunków zwierząt. Księgę rejestracji wydaje Agencja.
13. Księga rejestracji jest udostępniana organom Inspekcji Weterynary
jnej i Agencji.14. Zwierzęta, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą być wprowadzone na rynek, jeżeli są:
1) oznakowane, z wyjątkiem koni,
2) zaopatrzone w paszport, w przypadku bydła i koni,
3) wpisane do księgi rejestracji, z wyjątkiem koni,
4) zaopatrzone w
świadectwo zdrowia wystawione przez powiatowego lekarza weterynarii.15. Zwierzęta, inne niż wymienione w ust. 1 i 2, mogą być wprowadzone na rynek, jeżeli są zaopatrzone w świadectwa zdrowia wystawiane przez powiatowego lekarza weterynarii oddzielnie dla każdej partii zwierząt lub dla poszczególnego zwi
erzęcia.16. Świadectwa zdrowia są wystawiane dla zwierząt pochodzących z g
ospodarstw lub stad spełniających warunki weterynaryjne.";17. Posiadacz zwierzęcia, o którym mowa w ust. 1, sprowadzonego z z
agranicy jest zobowiązany zgłosić Agencji fakt wwozu zwierzęcia w terminie 7 dni od przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej.17a. Posiadacz konia sprowadzonego z zagranicy jest zobowiązany zgłosić podmiotowi, o którym mowa w ust. 5 pkt 1 lub 2, fakt
wwozu konia w terminie 30 dni od dnia przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej.18. Posiadacz zwierząt, o których mowa w ust. 1, sprowadzonych z z
agranicy, z wyjątkiem zwierząt sprowadzanych z krajów będących członkami Unii Europejskiej, jest obowiązany oznakować je w terminie, o którym mowa w ust. 17.18a. Przepisu ust. 18 nie stosuje się, jeżeli sprowadzone z zagranicy:
1) bydło jest przeznaczone do uboju w terminie 20 dni od dnia prz
2) pozostałe gatunki zwierząt, o których mowa w ust. 1 są przezn
aczone do uboju w terminie 30 dni od dnia przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej.19. Bydło sprowadzane z zagranicy po dokonaniu zgłoszenia, o którym mowa w ust. 17, jest zaopatrywane w paszporty zwierząt, z wyłączeniem bydła przeznaczonego do uboju w terminie, o którym mowa w ust. 18a pkt 1.
19a. Po dokonaniu zgłoszenia bydła sprowadzonego z zagranicy, paszpo
rty tych zwierząt wystawione za granicą należy przekazać Agencji. Agencja w terminie 14 dni od dnia otrzymania paszportu zwierzęcia sprowadzonego z zagranicy przesyła go do właściwego organu państwa, w którym ten paszport został wystawiony.19b. Dokonując zgłoszenia koni sprowadzonych z zagranicy, należy przedstawić podmiotowi, o którym mo
wa w ust. 5 pkt 1 lub 2, paszporty lub inne dokumenty tych koni wystawione za granicą.19c. Konie sprowadzone z zagranicy są zaopatrywane w paszporty, z w
yjątkiem koni, które:1) są przeznaczone do uboju w terminie 30 dni od dnia przeprow
2) posiadają paszporty spełniające wymagania określone w przep
isach ustawy.20. Posiadacz zwierzęcia, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązany zgł
osić Agencji w terminie 7 dni fakt:1) padnięcia zwierzęcia,
2) zbycia zwierzęcia poz
3) uboju zwierzęcia.
20a. Posiadacz konia jest obowiązany zgłosić podmiotowi, o którym m
owa w ust. 5 pkt 1 lub 2, w terminie 7 dni fakt:1) padnięcia zwierzęcia,
2) zbycia zwierzęcia poza granice kraju,
3) uboju zwierzęcia.
21. Posiadacz p
aszportu zwierzęcia, z wyjątkiem paszportu zwierzęcia dla konia, jest obowiązany w terminie 7 dni od zwrotu paszportu do Agencji w przypadku padnięcia lub uboju zwierzęcia.21a. Posiadacz paszportu zwierzęcia dla konia jest obowiązany w terminie 7 dni do zwrotu paszportu do podmiotu, o którym mowa w ust. 5 pkt 1 lub 2, w przypadku padnięcia albo uboju konia.
22. W przypadku zmiany posiadacza zwierzęcia, z wyjątkiem posiadacza konia, poprzedni i nowy posiadacz są obowiązani zawiadomić Age
ncję w terminie 7 dni o tej zmianie.22a. W przypadku zmiany posiadacza konia, poprzedni i nowy posiadacz są obowiązani zawiadomić podmiot, o którym mowa w ust. 5 pkt 1 lub 2, w terminie 7 dni o tej zmianie.
23. Poprzedni posiadacz obowiązany jest przekazać nowemu posiad
aczowi wraz ze zwierzęciem jego paszport.24. Za czynności związane z oznakowaniem, wydawaniem paszportów zwierząt dla bydła Agencja pobiera opłaty.
24a. Za czynności związane z dokonywaniem opisu słownego i graficzn
ego koni, rejestrowaniem i wydawaniem paszportów zwierząt dla koni oraz dokonywaniem zmian w rejestrze, o którym mowa w ust. 8a, podmioty, o których mowa w ust. 5, pobierają opłaty.25. Agencja może zlecać wykonywanie czynności związanych z oznak
owaniem zwierząt lub wydawaniem paszportów zwierząt innym podmiotom, w szczególności izbom rolniczym i związkom hodowców.26. Organy Inspekcji Weterynaryjnej sprawują nadzór nad oznakowaniem i rej
estracją zwierząt.26a. Sprawując nadzór, o którym mowa w ust. 26, organy Inspekcji Wet
erynaryjnej mają w szczególności prawo do bezpośredniego dostępu do danych zawartych w rejestrach, o których mowa w ust. 8 i 8a, oraz wprowadzania korekt i uzupełnień w tych rejestrach.27. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządz
enia:1) szczegółowe zasady:
a) prowadzenia rejestrów, o których mowa w ust. 8 i 8a, w tym tryb zgłaszania zwierząt do tych rejestrów,
b) oznakowania zwierząt, w tym wzory znaków identyfikacy
c) wydawania i zwracania paszportów zwierząt,
d) prowadzenia księgi rejestracji,
e) prowadzenia ewidencji, o której mowa w ust. 11c, oraz wzór tej ewidencji,
1a) sposób oraz zakres dokonywania korekt i uzupełnień w rejestrze, o którym mowa w ust. 8 i 8a, mając na względzie potrzebę ochrony danych zawartych w rejestrze i właściwość miejscową
organów Inspekcji Weterynaryjnej,2) szczegółowe warunki weterynaryjne przy wprowadzaniu na rynek zwierząt, o których mowa w ust. 1, 2 i 15, oraz wzory świadectw zdr
owia,3) wzory księgi rejestracji i paszportu zwierząt, z wyjątkiem koni
- mając na względzie potrzebę zapewnienia kontroli przemieszczania się zwierząt, a także ochronę zdrowia ludzi i zwierząt,
3a) wzory paszportów dla koni
- mając na względzie specyfikę poszczególnych ras koni hodo
wlanych, wymagania międzynarodowe dla tych paszportów oraz potrzebę zapewnienia kontroli przemieszczania się koni, a także ochronę zdrowia ludzi i zwierząt,4) wysokość opłat za czynności związane z oznakowaniem, wydawaniem paszportów zwierząt i ksiąg rejestracji, uwzględniając koszty pon
oszone przez Agencję, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych,5) wysokość opłat za:
a) dokonanie opisu słownego i graficznego konia,
b) zarejestrowanie konia i wydanie paszportu,
c) dokonywanie zmian w rejestrze koni
uwzględniając koszty ponoszone przez podmioty, o których mowa w ust. 5 pkt 1 i 2, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw f
inansów publicznych.";5) w art. 9:
a) ust. 9 otrzymuje brzmienie:
"9. Odpadów kuchennych nie stosuje się w żywieniu trzody chlewnej.",
b) ust. 10 otrzymuje brzmienie:
"10. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządz
enia:1) wykaz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego r
yzyka,2) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy zgłaszaniu, zbi
eraniu, przekazywaniu, segregowaniu, oznakowaniu, przetwarzaniu oraz postępowaniu z materiałami niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka- uwzględniając ochronę zdrowia ludzi i zwierząt oraz dostosowanie spos
obu i warunków postępowania z materiałami niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka do obowiązujących w tym zakresie przepisów Unii Europejskiej.";6) w art. 10a
po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:"1a) przywozu mięsa oddzielonego mechanicznie, pozyskiwanego z bydła, owiec, kóz i świń,";
7) art. 11 ust. 7 otrzymuje brzmienie:
"7. Główny Lekarz Weterynarii ogłasza, w drodze obwieszczenia, w Dzienniku
Urzędowym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi rejestry państw lub ich części (regiony), o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2.";8) w art. 16 w zdaniu wstępnym wyrazy "Rada Ministrów" zastępuje się wyrazami "minister właściwy do spraw rolnictwa";
9) w art. 19:
a) w ust. 1 w pkt 1 wyrazy "(burmistrza, prezydenta)" zastępuje się wyrazami "(burmistrza, prezydenta miasta)",
b) w ust. 3 wyrazy "(burmistrz, prezydent)" zastępuje się wyrazami "(bu
rmistrz, prezydent miasta)";10) art. 20 otrzymuje brzmienie:
"Art. 20. 1. Lekarze weterynarii są obowiązani do prowadzenia dokumentacji l
ekarsko-weterynaryjnej z wykonywanych zabiegów leczniczych i profilaktycznych oraz stosowanych produktów leczniczych.2. Posiadacz zwierząt gospodarskich jest obowiązany do prowadzenia książki leczenia zwierząt, odrębnie dla każdego gospodarstwa i p
oszczególnych gatunków zwierząt.3. Lekarz weterynarii leczący zwierzęta dokonuje wpisów w książce l
eczenia zwierząt, o której mowa w ust. 2.4. Minister właściwy do spraw rolnictwa, po zasięgnięciu opinii Kraj
owej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej, określi, w drodze rozporządzenia, zakres i sposób prowadzenia dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej, o której mowa w ust. 1, oraz sposób prowadzenia i wzór książki leczenia zwierząt, o której mowa w ust. 2, mając na względzie obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Europejskiej oraz zapewnienie możliwości ustalenia przebiegu leczenia zwierzęcia i zastosowanych u niego produktów leczniczych.";11) w art. 20a w ust. 3 i w ust. 4 w pkt 2 wyraz "roczne" zastępuje się wyrazem "miesięczne";
12) art. 21 otrzymuje brzmienie:
"Art. 21. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządz
enia:1) procedury postępowania przy zwalczaniu poszczególnych chorób zakaźnych zwierząt, a w szczególności procedury stwierdzania i wygaszania ognisk tych chorób oraz sposób prowadzenia dok
umentacji w tym zakresie,2) procedurę uznawania obszaru kraju lub regionu za urzędowo wo
lny od chorób, o których mowa w pkt 1,3) programy zapobiegania lub eliminacji określonych chorób zakaźnych zwierząt wskazując podmioty zobowiązane do realizacji z
adań określonych w tych programach- mając na względzie zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych zwierząt, ochronę zdrowia ludzi i zwierząt, jak również możliw
ości przemieszczania zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego między obszarami o różnym statusie zdrowotnym.";13) art. 21a otrzymuje brzmienie:
"Art. 21a. 1. W powiatach, województwach, a także w skali kraju przygotowuje się i poddaje stałej aktualizacji plany gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt. W planach tych zostaną przydzielone zadania organom administracji rządowej i samorządowej, a także poszcz
ególnym podmiotom na wypadek wystąpienia chorób zakaźnych zwierząt.2. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych i ministrem właściwym do spraw administracji publicznej, określi w drodze rozp
orządzenia:1) zakres współpracy organów administracji rządowej i samorząd
2) wykaz chorób, co do których należy sporządzać plany gotowości ich zwalczania
- kierując się potrzebą szybkiego i skutecznego likwidowania ognisk chorób zakaźnych zwierząt oraz stopniem zaraźliwości poszczegó
lnych chorób.3. Plany gotowości zwalczania chorób zakaźnych określonych w przep
isach, o których mowa w ust. 2 pkt 2, przygotowują odpowiednio powiatowy lekarz weterynarii, wojewódzki lekarz weterynarii, Główny Lekarz Weterynarii, powołując w swoich strukturach organizacyjnych zespoły kryzysowe.";14) w art. 22:
a) pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4) nakazać oczyszczenie i odkażenie pomieszczeń oraz środków transportu, a także odkażenie, zniszczenie lub usunięcie w sposób wykluczający ni
ebezpieczeństwo szerzenia się choroby zakaźnej: środków żywienia zwierząt, ściółki, nawozu, narzędzi i innych przedmiotów, z którymi stykały się zwierzęta chore lub podejrzane o zakażenie,",b) po pkt 8 dodaje się pkt 8a w brzmieniu:
"8a) wyznaczyć określone miejsce jako ognisko choroby zakaźnej,",
c) pkt 10 otrzymuje brzmienie:
"10) nakazać badanie kliniczne zwierząt oraz bada
nie prób laboratoryjnych pobranych od zwierzęcia lub zwłok zwierzęcych, jak również przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych,";15) w art. 23 w ust. 1 pkt 5 otrzymuje brzmienie:
"5) określić obszary, na których występuje choroba zakaźna lub zagrożenie wystąpieniem choroby zakaźnej, jako obszary zakażone i zagrożone, oraz sposób ich oznak
owania,";16) w art. 25:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. Odszkodowanie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje w wysokości wartości ry
nkowej zwierzęcia.",b) w ust. 3 wyraz
y "(burmistrza, prezydenta)" zastępuje się wyrazami "(burmistrza, prezydenta miasta)",c) po ust. 3a dodaje się ust. 3b w brzmieniu:
"3b. Osobie, która poniosła wydatki związane z transportem, w trakcie wyk
d) w ust. 4 pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie:
"1) jeżeli posiadacz zwierzęcia nie zastosował się do obowiązków określonych w art. 7 ust. 4 i art. 19 ust. 1 oraz nałożonych na po
2) jeżeli posiadacz wprowadził do swojego gospodarstwa zwierzę, o którym wiedział, że jest chore lub podejrzane o zakażenie, albo zwierzę bez świ
adectwa miejsca pochodzenia i nieoznakowane lub bez świadectwa zdrowia bądź paszportu zwierzęcia, jeżeli takie warunki były wymagane na podstawie art. 7,";17) art. 25a otrzymuje brzmienie:
"25a. 1. Wprowadza się obowiązek rejestracji lub zwalczania chorób lub biol
ogicznych czynników chorobotwórczych, które mogą być w naturalny sposób przenoszone na człowieka ze zwierzęcia lub przez środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, zwanych dalej "zoonozami".2. Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia określi, w drodze rozporzą
dzenia:1) wykaz zoonoz,
2) pr
- kierując się potrzebą ochrony zdrowia i życia ludzi oraz mając na względzie obowiązujące w tym za
kresie przepisy Unii Europejskiej.3. Do zwalczania zoonoz stosuje się odpowiednio przepisy art. 19-21 i art. 22-25.";
18) w art. 27:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Ubój zwierząt rzeźnych, których mięso lub jego przetwory mają być wpr
owadzane na rynek, przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej lub wykorzystywane na potrzeby własne, jest wykonywany wyłącznie w rzeźni, przy czym ubój z konieczności może być wykonywany również poza rzeźnią za zgodą i pod nadzorem lekarza weterynarii.",b) uchyla się ust. 5,
c) ust. 6 otrzymuje brzmienie:
"6. Dopuszcza się:
1) ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka na terenie g
2) ubój świń, owiec i kóz na terenie gosp
odarstwa, pod warunkiem wykorzystania uzyskanego mięsa wyłącznie na potrzeby własne lub do sprzedaży bezpośredniej,3) ubój drobiu i królików na terenie gospodarstwa, jeżeli pozyskane mięso jest wykorzystywane:
a) na potrzeby własne,
b) do sprzedaży bezpośredniej, po uzyskaniu zgody na ubój powiat
4) ubój cieląt w wieku do trzech miesięcy życia z przeznaczeniem na p
otrzeby własne lub do sprzedaży bezpośredniej.";19) w art. 28 w ust. 1:
a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:
"1) przed uboj
b) pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) po odstr
c) po pkt 3 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
"4) prze
d wprowadzeniem na rynek - ryby, skorupiaki i mięczaki.";20) w art. 29:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
"2. Wprowadza się odrębne sposoby znakowania mięsa zdatnego do spożycia, przeznaczonego:
1) na potrzeby własne,
2) na rynek krajowy,
3) do handlu.",
b) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
"4. Wprowadza się system etykietowania wołowiny.",
c) po ust. 4 dodaje się ust. 4a i 4b w brzmieniu:
"4a. W ramach systemu, o którym mowa w ust. 4, wołowina przeznaczona do spożycia przez ludzi, poza wymaganiami określonymi w ust. 3, może być wprowadzana na rynek, po dołączeniu etykiety do każdego jej elementu lub porcji.
4b. Niezależnie od systemu, o którym mowa w ust. 4, producenci mogą wpr
d) ust. 5 otrzymuje brzmienie:
"5. Min
e) po ust. 5 dodaje się ust. 5a w brzmieniu:
"5a. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki wprowadzania oraz sposób dodatkowego systemu etykietowania wołowiny, o którym mowa w ust. 4b, mając na względzie obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Europejskiej oraz środki, jakie mają być podjęte w celu zagwarantowania rzetelności i dokładności info
21) w art.
30 po ust. 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:"4. Do czasu dokonania ponownego badania, o którym mowa w ust. 1, obowiązek z
22) w art. 31:
a) w ust. 1 w zdaniu wstępnym wyrazy "składowaniem i transportem" zastępuje się wyrazami "składowaniem, przepakowywaniem i tran
sportem",b) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu:
"3a. Zakłady, o których mowa w ust. 3 pkt 2 i 3, nie mogą wprowadzać swoich produktów do ha
23) w art. 31b:
a) w ust. 1:
- pkt 2 otrzymuje brzmienie:
"2) zakazującą produkcji niektórych produktów,",
- pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4) zmieniającą kwalifikacje zakładu do prowadzenia sprzedaży, o której mowa w art. 31 ust. 3.",
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
"1a. W razie koniecz
ności wydania decyzji, o której mowa w ust. 1 pkt 1, dotyczącej usunięcia uchybień w zakresie liczby drobnoustrojów i komórek somatycznych w mleku surowym, powiatowy lekarz weterynarii nakazuje usunięcie tych uchybień w terminie do 3 miesięcy.";24) w art.
31c ust. 3-5 otrzymują brzmienie:"3. Mięso i inne środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego po wprowadzeniu na rynek nie podlegają zwrotowi do producenta, z zastrzeżeniem ust. 4.
4. W razie stwierdzenia, że mięso i inne środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego o niewłaściwej jakości zdrowotnej zostały wprowadzone na rynek, producent tych środków jest obowiązany do ich natychmiastowego wycofania z rynku oraz powiadomienia o zaistniałej sytuacji powiatowego lekarza weterynarii właściw
5. Powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję o sposobie wykorzystania śro
dków o niewłaściwej jakości zdrowotnej, o których mowa w ust. 4, lub nakazuje ich zniszczenie, w zależności od stwierdzonego ryzyka.";25) po art. 31c dodaje się a
rt. 31d w brzmieniu:"Art. 31d. 1. Sprzedaż bezpośrednia jest dokonywana przez producenta w punkcie sprzedaży lub ze środka transportu przeznaczonego do przewozu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego na obszarze p
owiatu, w którym prowadzona jest działalność produkcyjna związana ze sprzedażą bezpośrednią lub na obszarze przyległych do niego powiatów, po uzyskaniu zgody właściwego ze względu na miejsce sprzedaży powiatowego lekarza weterynarii.2. Sprzedaż bezpośrednia dokonywana przez podmiot prowadząc
y gospodarstwo rolne może mieć miejsce w punktach sprzedaży znajdujących się na terenie tych gospodarstw, na targowiskach, w halach targowych, lub podmiot ten może być dostawcą swoich produktów do zakładów żywienia zbiorowego - na obszarze powiatu na którym znajduje się gospodarstwo rolne lub na obszarze przyległych do niego powiatów, po uzyskaniu zgody właściwego ze względu na miejsce sprzedaży powiatowego lekarza weterynarii.";26) art. 32 otrzymuje brzmienie:
"Art. 32. 1. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządz
enia:1) sposób badania zwierząt rzeźnych, badania, oceny i znakowania
mięsa zwierząt rzeźnych oraz mięsa zwierząt łownych, wykorzystywania mięsa warunkowo zdatnego do spożycia, mięsa niezdatnego do spożycia oraz prowadzenia dokumentacji w tym zakresie,2) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i wprowadzaniu na rynek mięsa tych zwi
erząt,3) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa, wprowadzaniu go na
rynek oraz sposób znakowania przetworów mięsnych,4) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej
oraz ich wprowadzaniu na rynek,5) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu zwierząt łownych i ich wprowadzaniu na rynek,
6) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek ryb, skorupiaków, mięcz
aków i ich przetworów oraz sposób znakowania tych produktów,7) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu, przetwórstwie i wprowadzaniu na rynek mleka i przetworów mlec
znych oraz sposób znakowania tych produktów,8) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu oraz wprow
adzaniu na rynek jaj konsumpcyjnych,9) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie oraz wprowadzaniu na rynek produktów z jaj konsum
pcyjnych,10) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji mię
czaków dwuskorupowych,11) sposób zaopa
trywania w świadectwa zdrowia lub handlowy dokument identyfikacyjny, zawierający znak weterynaryjny, w zależności od kwalifikacji zakładu, o której mowa w art. 31 ust. 3, dla wprowadzanego na rynek mięsa i jego przetworów, mleka i przetworów mlecznych, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz ich przetworów,12) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka na terenie gospodarstw, w których są chowane oraz uboju drobiu i królików na terenie gosp
odarstwa jak również szczegółowe warunki udzielania zgody na ten ubój, o której mowa w art. 27 ust. 6 pkt 1 i 3b,13) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią, a w szczególności przy produkcji na cele sprzedaży bezpośredniej oraz warunki udzi
elania i uchylania zgody na prowadzenie działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią, o której mowa w art. 31d ust. 1 i 2,14) szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji żel
atyny spożywczej,15) sz
czegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu, wytwarzaniu i wprowadzaniu na rynek produktów pszczelarskich,- biorąc pod uwagę obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Eur
opejskiej, jak również potrzebę zapewnienia weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego.2. Minister właściwy do spraw rolnictwa może określić, w drodze rozporzą
dzenia:1) rodzaje działalności, które mogą być wykonywane w ramach sprzed
aży bezpośredniej,2) limity produkcyjne dla niektórych rodzajów działalności związanych ze sprzedażą bezpośrednią, o których mowa w pkt 1,
3) warunków weterynaryjnych przy wytwarzaniu produktów o charakterze tradycyjnym,
- biorąc pod uwagę obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Eur
opejskiej, jak również potrzebę zapewnienia weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego.";27) uchyla się art. 33;
28) w art. 34 ust. 3 i 4 otrzymują brzmienie:
"3. Głównego Lekarza Weterynarii, który jest centralnym organem administracji rządowej, powołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek ministra właściwego do spraw rolnictwa. Głównego Lekarza Weterynarii odwołuje Prezes Rady Min
4. Zastępców Głównego Lekarza Weterynarii, nie więcej niż dwóch, powołuje m
inister właściwy do spraw rolnictwa na wniosek Głównego Lekarza Weterynarii. Zastępców Głównego Lekarza Weterynarii odwołuje minister właściwy do spraw rolnictwa.".29) w art. 35 w ust 1:
a) pkt 7 otrzymuje brzmienie:
"7) sprawowanie nadzoru nad wytwarzaniem pasz leczniczych oraz obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi i wyrobami medycznymi przeznaczony
b) po pkt 7 dodaje się pkt 7a w brzmieniu:
"7a) współdziałanie z Inspekcją Farmaceutyczną w sprawowaniu nadzoru nad warunkami wytwarzania produktów leczniczych weterynary
30) w art. 36:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1
1) Główny Lekarz Weterynarii,
2) wojewódzki lekarz weterynarii, jako kierownik wojewódzkiej inspekcji weterynaryjnej wchodzącej w skład zespolonej administracji rządowej,
3) powiatowy lekarz weterynarii, jako kierownik powiatowej inspekcji weterynaryjnej, będący organem niezespolonej administracji rząd
4) graniczny lekarz weterynarii.",
b) uchyla się ust. 2,
c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
"4. Funkcje Głównego Lekarza Weterynarii, wojewódzkiego, powiatowego i granicznego lekarza weterynarii i ich zastępców mogą pełnić wyłącznie
osoby będące lekarzami weterynarii, posiadające prawo wykonywania zawodu oraz:1) w przypadku Głównego Lekarza Weterynarii, wojewódzkiego lekarza weterynarii i ich zastępców - co najmniej 5-letni staż pracy w administracji wet
erynaryjnej,2) w przypadku powiatowego i granicznego lekarza weterynarii i ich zastępców - co najmniej 3-letni staż pracy w administracji weterynaryjnej.",
d) w ust. 4a zdanie wstępne otrzymuje brzmienie:
"Dodatkowo do objęcia stanowisk Głównego Lekarza Weterynarii, wojewódzkiego lekarza weterynarii, powiatowego lekarza weterynarii i granicznego lekarza weterynarii i ich zastępców jest wymagane posiadanie tytułu specjalisty z jednej z wymienionych dziedzin:";
31) w art. 37:
a) ust. 3-5 otrzymują brzmienie:
"3. Powiatowego i granicznego lekarza weterynarii powołuje i odwołuje woj
4. Zastępcę powiatowego i zastępcę granicznego lekarza weterynarii powołuje i odwołuje wojewódzki lekarz weterynarii na wniosek właściwego powi
atowego lub granicznego lekarza weterynarii.5. Wojewódzki lekarz weterynarii podlega wojewodzie, a powiatowy lekarz weterynarii i graniczny lekarz weterynarii podlegają wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii.";
b) po ust. 7 dodaje się ust. 8 i 9 w brzmieniu:
"8. Główny Inspektorat Weterynarii, o którym mowa w art. 34 ust. 5, oraz w
9. Obsługa finansowa granicznych inspektoratów weterynarii jest prowadzona za pośrednictwem rachunków bankowych właściwych wojewódzkich i
nspektoratów weterynarii.";32) w art. 39a ust. 6 otrzymuje brzmienie:
"6. W przypadku bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa sanitarno-weterynaryjnego wojewoda może wydać właściwemu organowi Inspekcji W
eterynaryjnej polecenie podjęcia działań zmierzających do usunięcia tego zagrożenia.";33) uchyla się art. 39b i 39c;
34) art. 40 otrzymuje brzmienie:
"Art. 40. Organy Inspekcji Weterynaryjnej współpracują przy wykonywaniu swoich zadań z właściwymi organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Farmaceutycznej oraz jednostkami samorządu terytorialn
ego.";35) w art. 41 po ust. 2 dodaje się ust. 3 w brzmieniu:
"3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szcz
36) w art. 41a ust. 3 otrzymuje brzmienie:
"3. Lekarze weterynarii nie będący pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej, nie mogą być wyznaczani do wykonywania czynności, o których mowa w art. 44 ust. 1, jeżeli miałyby one dotyczyć ich interesów majątk
owych.";37) w art. 43:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Dla oceny stanu epizootycznego oraz zapewnienia zdrowia ludzi i zwierząt na obszarze kraju lub jego części organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą badania kontrolne zakażeń zwierząt.",
b) w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie:
"1) określi rodzaj jednostek chorobowych, sposób prowadzenia kontroli oraz zakres b
adań,";38) art. 43a:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Dla zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności i ochrony zdrowia publicznego organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadzają badania ko
ntrolne substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt żywych, w tkankach lub narządach zwierząt po uboju, w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz w środkach żywienia zwierząt.",b) w ust. 2 po wyrazach "tryb postępowania" skreśla się wyraz "wyjaśniającego";
39) w art. 44:
a) w ust. 1 w pkt 1:
- lit. f otrzymuje brzmienie:
"f) nadzoru nad przetwórstwem i składowaniem ryb, mię
czaków, skorupiaków i jaj konsumpcyjnych,",- po lit. g dodaje się lit. h w brzmieniu:
"h) pobierania prób do badań kontrolnych w zakresie, o którym mowa w art. 43a ust. 1.",
b) po ust. 5 dodaje się ust. 5a w brzmieniu:
"5a. Uchylenie decyzji o wyznaczeniu, o którym mowa w ust. 1, może nastąpić przed upływem jej ważności w przypadku:
1) jeżeli wykonywanie czynności przez lekarza wyznaczonego może spowodować zagrożenie dla zdrowia ludzi lub zwierząt,
2) utraty przez wyznaczonego prawa wykonywania zawodu lekarza weterynarii,
3) utraty zatrudnienia u lekarza weterynarii na podstawie stosunku pracy lub zaprzestania wykonywania zawodu lekarza weterynarii w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej na podstawie przepisów Prawo działalności gospodarczej,
4) niewywiązywania się wyznaczonej osoby z powierzonych jej zadań, w szczególności poprzez niewykonywanie ich terminowo, oraz w razie stwierdzenia zaniedbań w dokumentowaniu wykonanych czynności,
5) utraty warunków i środków technicznych do wykonywania czynności określonych w wyznaczeniu,
6) złożenia wniosku przez wyznaczonego.";
40) w art. 50a po ust. 2 dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu:
"3. Organy Inspekcji Weterynaryjnej są obowiązane do wprowadzania informacji do sieci, o której mowa w ust. 1.
4. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy zakres informacji podlegających wprowadzeniu do sieci, o której mowa w ust. 1, oraz wzory takich informacji, mając na względzie obowiązujące w tym zakresie przepisy Unii Europejskiej.";
41) w art. 51:
a) w ust. 1 zdanie końcowe otrzymuje brzmienie:
"- podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.",
b) w ust. 2:
- w pkt 10 na końcu dodaje się przecinek oraz pkt 11 w brzmieniu:
"11) nie dopełnia obowiązków określonych w art. 20 ust. 1",
- w zdaniu końcowym wyrazy "podlega karze grzywny" zastępuje się wyr
azami "podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku".Art. 2.
W ustawie z dnia 1 lipca 1949 r. o zakładach leczniczych dla zwierząt (Dz.U. Nr 41, poz. 297, z 1988 r. Nr 41, poz. 324, z 1990 r. Nr 34, poz. 198 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) art. 22 otrzymuje brzmienie:
"Art. 22. Nadzór nad wykonaniem przepisów ustawy w odniesieniu do lecznic sprawuje powiatowy lekarz weterynarii właściwy ze względu na miejsce położenia lecznicy.".
Art. 3.
W ustawie z dnia 29 grudnia 1993 r. o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz.U. z 1994 r. Nr 1, poz. 2, Nr 80, poz. 369 i Nr 98, poz. 473, z 1997 r. Nr 41, poz. 255, Nr 79, poz. 484 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 48, poz. 547 i 550 i Nr 88, poz. 983, z 2001 r. Nr 3, poz. 19, Nr 29, poz. 320, Nr 38, poz. 452, Nr 125, poz. 1363 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976 i Nr 143, poz. 1197) art. 3c otrzymuje brzmienie:
"Art. 3c. Do zadań Agencji należy prowadzenie rejestru i wykonywanie innych czynności związanych z oznakowaniem bydła, owiec, kóz, świń.".
Art. 4.
W ustawie z dnia 4 września 1997 r. o działach administracji rządowej (Dz.U. z 1999 r. Nr 82, poz. 928 z późn.
zm.)1 w art. 22 w ust. 1:1) pkt 4 otrzymuje brzmienie:
"4) ochrony zdrowia zwierząt, weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego oraz
ochrony zwierząt,";2) po pkt 5 dodaje się pkt 5a i 5b w brzmieniu:
"5a) nadzoru nad obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi i wyrobami medycznymi stosowanymi w weterynarii,
5b) nadzoru nad zdrowotną jakością środków żywienia zwierząt,".
1 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 12, poz. 136, Nr 43, poz. 489, Nr 48, poz. 550, Nr 62, poz. 718, Nr 70, poz. 816, Nr 73, poz. 852, Nr 109, poz. 1158, Nr 122, poz. 1314 i 1321, z 2001 r. Nr 3, poz. 18, Nr 5, poz. 43 i 44, Nr 42, poz. 475, Nr 63, poz. 634, Nr 73, poz. 761, Nr 76, poz. 811, Nr 87, poz. 954, Nr 102, poz. 1116, Nr 113, poz. 1207, Nr 115, poz. 1229, Nr 123, poz. 1353, Nr 125, poz. 1371, Nr 126, poz. 1382, Nr 129, poz. 1441, Nr 130, poz. 1450 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 25, poz. 253, Nr 41, poz. 365, Nr 71, poz. 655, Nr 74, poz. 676, Nr 89, poz. 804, Nr 93, poz. 820, Nr 130, poz. 1112 i Nr 135, poz. 1145.
Art. 5.
W ustawie z dnia 5 czerwca 1998 r. o administracji rządowej w województwie (Dz.U. z 2001 r. Nr 80, poz. 872, Nr 128, poz. 1407 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 62, poz. 558, Nr 89, poz. 804 i Nr 200 poz. 1688) w załączniku po pkt 17 dodaje się pkt 18 w brzmieniu:
"18) powiatowi lekarze weterynarii".
Art. 6.
W ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz. 634, Nr 128, poz. 1408, Nr 135, poz. 1145 i Nr 66, poz. 1362) w art. 40 w ust. 5 wprowadza się następujące zmiany:
1) po pkt 6 dodaje się pkt 6a w brzmieniu:
"6a) pozyskiwaniem, wytwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów pszczelarskich z wyłącz
2) pkt 9 otrzymuje brzmienie:
"9) sprzedażą bezpośrednią środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, które są przygotowywane i przechowywane wyłącznie w celu sprzedaży konsume
ntom; sprzedaż bezpośrednia jest dokonywana przez producenta w punkcie sprzedaży lub ze środka transportu przeznaczonego do przewozu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego albo przez podmiot prowadzący gospodarstwo rolne, w rozumieniu Kodeksu cywilnego, w punkcie sprzedaży znajdującym się na terenie tego gospodarstwa, na targowiskach, halach targowych oraz realizowana jako dostawy produktów do zakładów żywienia zbiorowego,".Art. 7.
W ustawie z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz.U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 2 w pkt 10 dotyczącym art. 11 uchyla się ust. 7;
2) art. 5 otrzymuje brzmienie:
"Art. 5. Do czasu wydania przepisów wykonawczych przewidzianych w ustawie, nie dłużej niż do dnia 30 czerwca 2003 r., zachowują moc doty
chczasowe przepisy wykonawcze.";3) w art. 8:
a) w ust. 4 uchyla się pkt 3,
b) w ust. 5 w pkt 2 lit. b otrzymuje brzmienie:
"b) pkt 10 w zakresie dotyczącym art. 11 ust. 8 i 9 pkt 3,",
c) dodaje się ust. 7 w brzmieniu:
"7. Przepisy art. 2 pkt 6 w odniesieniu do owiec, kóz, świń, koni, wchodzą w życie z dniem 30 czerwca 2003 r.".
Art. 8.
Konie urodzone przed dniem wejścia w życie przepisów ustawy, o której mowa w art. 1, dotyczących identyfikacji koni, podlegają zgłoszeniu do podmiotów wymienionych w art. 1 w pkt 4 dotyczącym ust. 5 do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, a do tego czasu mogą zostać wprowadzone do obrotu na dotychcz
asowych warunkach.Art. 9.
1. Dopuszcza się możliwość odstąpienia od stosowania niektórych organizacyjnych, technicznych i technologicznych warunków weterynaryjnych, określonych na po
dstawie art. 5 ust. 4 i art. 32 ustawy, o której mowa w art. 1, po przedstawieniu przez podmioty wykonujące działalność w zakresie:1) uboju zwierząt,
2) rozbioru mięsa,
3) przetwórstwa mięsa,
4) produkcji mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej,
5) składowania mięsa, przetworów mięsnych, mięsa mielonego lub wyrobów mię
snych niepoddanych obróbce termicznej,6) przetwórstwa ryb, mięczaków
i skorupiaków,7) przetwórstwa mleka,
8) pozyskiwania mleka
- harmonogramu działań dostosowawczych, zwanego dalej "harmonogramem".
2. Harmonogram zatwierdza powiatowy lekarz weterynarii na wniosek podmiotów, o których mowa w ust. 1.
3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera w szczególności:
1) imię i nazwisko, adres i miejsce zamieszkania albo nazwę, siedzibę i adres podmiotu, o którym mowa w ust. 1,
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny,
3) rodzaj wykonywanej działalności,
4) zakres działań dostosowa
wczych,5) termin zakończenia działań dostosowawczych.
4. Spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 1 i 2, stwierdza minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji administracyjnej, z zastrzeżeniem ust. 5.
5. Spełnienie wymagań, o których mowa w ust. 1 i 2, przez podmioty wykonujące działalność w zakresie pozyskiwania mleka stwierdza, powiatowy lekarz weterynarii, w drodze decyzji administracyjnej.
6. Wydając decyzję, o której mowa w ust. 4 i 5, minister właściwy do spraw rolnictwa, a dla podmiotów, o których mowa w ust. 1 pkt 8, powiatowy lekarz weterynarii, określa termin wdrożenia harmonogramu, z tym że wdrożenie harmonogramu powinno nastąpić:
1) do dnia 31 grudnia 2007 r. - dla podmiotów wykonujących działalność w zakresie uboju zwierząt, rozbioru i przetwórstwa mięsa, produkcji mięsa mielonego i wyrobów mięsnych oraz ich składowania,
2) do dnia 31 grudnia 2006 r. - dla podmiotów wykonujących działalność w zakresie przetwórstwa ryb, mięczaków i skorupiaków oraz pozyskiwania i przetwórstwa mleka.
7. Podmioty, o których mowa w ust. 1, mogą składać wnioski w terminie do dnia 1 lutego 2003 r.
8. Minister właściwy do spraw rolnictwa poda do publicznej wiadomości, w drodze obwieszczenia, wykaz podmiotów, w stosunku do których zostały wydane decyzje, o których mowa w ust. 4 i 5; obwieszczenie podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzęd
owym Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.9. Produkty wytworzone przez podmioty, w stosunku do których zostały wydane dec
yzje, o których mowa w ust 4 i 5, podlegają odrębnemu znakowaniu.10. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, sposób zn
akowania produktów, o których mowa w ust. 9, mając na względzie zapewnienie możliwości identyfikacji produktów po ich wprowadzeniu na rynek.Art. 10.
Do postępowań administracyjnych w sprawach objętych przepisami niniejszej ustawy, wszczętych, a niezakończonych przed dniem jej wejścia w życie, stosuje się przepisy dotychczasowe.
Art. 11.
1. Z dniem wejścia w życie ustawy:
1) pracownicy dotychczasowych powiatowych inspektoratów weterynarii podległych starostom stają się pracownikami powiatowych inspektoratów weterynarii w rozumieniu przepisów ustawy,
2) mienie powiatów, będące we władaniu dotychczasowych powiatowych inspekt
oratów weterynarii, staje się z mocy prawa mieniem Skarbu Państwa,3) nieruchomości, będące w trwałym zarządzie oraz ruchomości będące w zarządzie dotychczasowych powiatowych inspektoratów weterynarii podległych starostom, przechodzą z mocy prawa odpowiednio w trwały zarząd oraz zarząd pow
iatowych inspektoratów weterynarii w rozumieniu przepisów ustawy,4) wierzytelności i zobowiązania dotychczasowych powiatowych inspektoratów weterynarii stają się wierzytelnościami i zobowiązaniami odpowiednich powi
atowych inspektoratów weterynarii w rozumieniu przepisów ustawy.2. W sprawach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, stosuje się przepisy Kodeksu pr
acy.3. Prezes Rady Ministrów, w drodze rozporządzenia, dokona w budżetach wojew
odów:1) przeniesienia planowanych dochodów i wydatków budżetowych między r
ozdziałami budżetu państwa w zakresie dotyczącym Inspekcji Weterynaryjnej,2) zwiększenia limitów zatrudnienia i wydatków na wynagrodzenia z przeznacz
eniem dla powiatowych inspektoratów weterynarii w ramach kwot zaplanowanych na ten cel w ustawie budżetowej na rok 2003 w dotacjach na funkcjonowanie powiatowych inspektoratów weterynarii.4. Do przeniesienia, o którym mowa w ust. 3 pkt 1, nie stosuje się ograniczeń wynikają
cych z art. 96 ust. 2 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 155, poz. 1014 z późn. zm.) 11 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 38, poz. 360, Nr 49, poz. 485, Nr 70, poz. 778 i Nr 110, poz. 1255, z 2000 r. Nr 6, poz. 69, Nr 12, poz. 136, Nr 48, poz. 550, Nr 95, poz. 1041, Nr 119, poz. 1251, Nr 122, poz. 1315, z 2001 r. Nr 45, poz. 497, Nr 46, poz. 499, Nr 88, poz. 961, Nr 98, poz. 1070, Nr 100, poz. 1082, Nr 102, poz. 1116, Nr 125, poz. 1368 i Nr 145, poz. 1623 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 363 i 365, Nr 74, poz. 676, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271 i Nr 156, poz. 1300, Nr 200, poz. 1685, Nr 213, poz. 1802, Nr 214, poz. 1806 i Nr 216, poz. 1824.
Art. 12.
Dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie przepisów upoważniających zmienionych niniejszą ustawą zachowują moc do czasu wejścia w życie nowych przep
isów wykonawczych.Art. 13.
1. Przepisy art. 1 pkt 4 lit. a), b), e), f), h), j), m) i lit. n) w zakresie dotyczącym bydła tracą moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
2. Przepisy art. 1 pkt 5 lit. b) w zakresie dotyczącym wykazu materiałów niskiego, w
ysokiego i szczególnego ryzyka tracą moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.3. Przepisy art. 1 pkt 20 lit. c)-e) tracą moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Art. 14.
Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia, z wyją
tkiem:1) przepisu art. 1 pkt 3 lit. a pierwsze tiret, który wchodzi w życie z dniem ogł
oszenia,2) przepisów art. 1 pkt 3 lit. d oraz lit. e, pkt 22 lit. b, pkt 30 lit. b oraz lit. c, które wchodzą w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej,
3) przepisu art. 1 pkt 4 w zakresie dotyczącym w ust. 5b pkt 2, który wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2005 r.,
4) przepisu art. 7 pkt 2, który wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 stycznia 2003 r.,
5) przepisu art. 8, który wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MARSZAŁEK SEJMU
(-) Marek BOROWSKI