Druk nr 603
20 lutego 2004 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
V KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pan
Longin PASTUSIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam zaszczyt przesłać Panu Marszałkowi do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 68. posiedzeniu w dniu 19 lutego 2004 r. ustawę
o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych.
Z poważaniem
(-) Marek Borowski
USTAWA
z dnia 19 lutego 2004 r.
o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych1)
Art. 1.
1. Ustawa określa zakres zadań oraz właściwość jednostek organizacyjnych i organów w sprawach związanych z udzielaniem pomocy finansowej dla producentów oraz przetwórców owoców i warzyw, zasady zatwierdzania przetwórców i wstępnie
uznanych grup i organizacji producentów owoców i warzyw oraz zrzeszeń organizacji producentów owoców i warzyw, działających jako przetwórcy, oraz tryb przeprowadzania kontroli dotyczących zasadności zatwierdzenia i wypłacania pomocy finansowej, w zakresie organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej.2. Minister właściwy do spraw rynkó w rolnych ogłosi, w drodze obwieszczenia,
wykaz przepisó w Unii Europejskiej, o któ rych mowa w ust. 1.
Art. 2.
1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej
dyrektor oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwanej dalej "Agencją", właściwy ze względu na siedzibę wstępnie uznanej grupy producentów owoców i warzyw, organizacji producentów owoców i warzyw albo zrzeszenia organizacji producentów owoców i warzyw, zwanych dalej "organizacjami producentów", albo przetwórcy, wydaje decyzje administracyjne w sprawach:1) zatwierdzania przetwórcy oraz zatwierdzania wstępnie uznanej grupy produce
ntów i organizacji producentów, działających jako przetwórcy;2) zawieszenia zatwierdzenia przetwórcy oraz zawieszenia zatwierdzenia wstępnie uznanej grupy producentów i organizacji producentów, działających jako przetwórcy;
3) cofnięcia zatwierdzenia przetwórcy oraz cofnięcia zatwierdzenia wstępnie
uznanej grupy producentów i organizacji producentów, działających jako przetwórcy;4) przyznania zaliczki na pomoc finansową z tytuł
u dostarczenia owoców i warzyw do przetwórstwa;5) przyznania pomocy finansowej z tytułu dostarczenia owoców i warzyw do przetwórstwa;
6) zwrotu nienależnie wypłaconych środków w ramach pomocy finansowej;
7) wymierzania kary pieniężnej lub zastosowania inn
ych sankcji.2. Do egzekucji należności wynikających z decyzji, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7, stosuje się przepisy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
3. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej dyrektor oddziału regionaln
ego Agencji, właściwy ze względu na siedzibę wstępnie uznanej grupy producentów, organizacji producentów albo przetwórcy:1) przyjmuje dokumenty i informacje składane przez wstępnie uznaną grupę pr
2) informuje o stwierdzonych uchybieniach w dokumentach i informacjach, o których mowa w pkt 1, w terminie 10 dni od dnia ich złożenia;
3) przeprowadza kontrole u przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów i organizacji producentów w zakresie:
a) spełniania warunków zatwierdzenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 1,
b) spełnienia warunków do przyznania, wypłacenia oraz sposobu wykorz
ystania środków pomocy finansowej.4. Informacje, o których mowa w ust. 3 pkt 1, składa się na formularzach opracowanych i udostępnionych przez Agencję.
Art. 3.
1. Przetwórcę, a takz e wstępnie uznaną grupę producentów oraz organizację produce
ntów, działające jako przetwórcy, zatwierdza się, jeżeli:1) nie jest wobec nich prowadzone postępowanie upadłościowe;
2) posiadają maszyny i urządzenia niezbędne do wytwarzania produktów określ
3) zapewniają przeprowadzanie kontroli jakości owoców i warzyw oraz przetw
orów.2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, składa się
w terminie do dnia 30 września roku poprzedzającego rok, w którym ma być rozpoczęte wytwarzanie przetworów.3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy z podaniem imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i adresu albo nazwy, siedziby i adresu;
2) numer identyfikacji podatkowej (NIP);
3) numer REGON;
4) określenie rodzaju wykonywanej działalności z podaniem wytwarzanych przetworów;
5) nazwę i adres przetwórni.
4. Do wniosku dołącza się:
1) dokument urzędowy wskazujący organy i osoby uprawnione do reprezentowania wnioskodawcy;
2) oświadczenie wnioskodawcy, że nie jest prowadzone wobec niego postępow
anie upadłościowe;3) informacje o urządzeniach i maszynach służących do wytwarzania przetw
orów;4) dokument potwierdzający tytuł prawn
y wnioskodawcy do obiektu;5) zobowiązanie do corocznego przekazywania, przed rozpoczęciem wytwarzania przetworów, dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji szacunkowego planu dostaw owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;
6) oświadczenie wnioskodawcy, że przetwory wytworzone z owoców i warzyw objętych pomocą finansową będą przechowywane w oznakowanych i wyo
drębnionych miejscach.5. Decyzję, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1, wydaje się w terminie 2 miesięcy od dnia złożenia wniosku.
6. Odwołanie od decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4-6, nie wstrzymuje ich wykonania.
7. W przypadku cofnięcia zatwierdzenia przetwórcy, wstępnie uznanej grupy prod
ucentów i organizacji producentów wniosek o ponowne zatwierdzenie może być złożony nie wcześniej niż po upływie 2 lat od dnia, w którym decyzja o cofnięciu zatwierdzenia stała się ostateczna.8. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przekazuje Prezesowi Agencji informacje o wydaniu decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1-3, w terminie 7 dni od
dnia ich wydania.
Art. 4.
1. Wnioski o wydanie decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 5, poza informacjami określonymi w przepisach Unii Europejskiej, zawierają:
1) imiona i nazwiska osób upoważnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
3) numer rachunku bankowego, na który mają być przekazane środki finansowe;
4) kwotę wnioskowanej zaliczki albo pomocy finansowej.
2. Do wniosków o wydanie decyzji, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4 i 5, dołącza się:
1) dokument urzędowy wskazujący organy i osoby uprawnione do reprezentowania wnioskodawcy;
2) kopię decyzji o wstępnym uznaniu grupy producentów albo uznaniu organizacji producentów;
3) dokument potwierdzający dokonanie zabezpieczenia należności - w przypadku wniosku o wydanie decyzji, o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 4.
Art. 5.
Wnioski, o których mowa w art. 3 ust. 2 i art. 4 ust. 1, składa się na formularzach opracowanych i udostępnionych przez Agencję.
Art. 6.
W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej Prezes Agencji:
1) dokonuje wypłaty środków w ramach pomocy finansowej, przyznanych na podstawie decyz
2) prowadzi rejestr zatwierdzonych przetwórców, wstępnie uznanych grup prod
ucentów i organizacji producentów wytwarzających przetwory, zwany dalej "rejestrem";3) przekazuje do agencji płatniczej innego niż Rzeczpospolita Polska państwa członkowskiego Unii Europejskiej dowody, że owoce i warzywa były dosta
rczone i zatwierdzone do przetworzenia, w przypadku gdy wytwarzanie przetworów z owoców i warzyw dostarczonych z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Art. 7.
1. Rejestr jest jawny i zawiera:
1) oznaczenie przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów lub organizacji producentów, z podaniem imienia i nazwiska, miejsca zamieszkania i adresu
oraz miejsca wykonywania działalności albo nazwy, siedziby i adresu;2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
3) określenie rodzaju wykonywanej działalności, z podaniem wytwarzanych przetworów.
2. Przetwórca, wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów informują Prezesa Agencji o każdej zmianie danych, o których mowa w ust. 1, w terminie 7 dni od dnia powstania tych zmian.
3. Prezes Agencji, w terminie do dnia 31 grudnia każdego roku, ogłasza, w dzienniku urzędowym ministra właściwego do spraw rynków rolnych, listę zatwierdzonych przetwórców, wstępnie uznanych grup producentów i organizacji producentów, z podaniem imion i nazwisk, miejsc prowadzenia działalności albo nazw, siedzib i adresów oraz wytwarzanych przez nich przetworów.
Art. 8.
1. Wstępnie uznana grupa producentów albo organizacja producentów, zamierzająca ubiegać się o pomoc finansową z tytułu
dostarczenia owoców i warzyw do przetwórstwa, powiadamia o tym zamiarze dyrektora oddziału regionalnego Agencji, w terminie do dnia 1 grudnia poprzedzającego rok gospodarczy.2. Powiadomienie zawiera:
1) nazwę, siedzibę i adres wstępnie uznanej grupy produ
centó w albo organizacji producentów;2) numer identyfikacyjny wnioskodawcy nadany na podstawie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
3) informację o liczbie producentów wytwarzających owoce i warzywa przeznaczone do przetwórstwa;
4) przewidywaną wielkość produkcji owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;
5) dane o powierzchni gruntów, na których są uprawiane owoce i warzywa prz
eznaczone do przetwórstwa.3. Wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów prowadzą rejestry wymagane przepisami Unii Europejskiej, zgodnie z wzorami określonymi przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
4. Przetwórca, a takz e wstępnie uznana grupa producentów i organizacja producentów, działające jako przetwórcy, prowadzą rejestry wymagane przepisami Unii Europejskiej, zgodnie z wzorami określonymi przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
Art. 9.
1. Strony zawierające umowę o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa mogą ustalić większy niż określony przepisami Unii Europejskiej udział masy wadliwych owoców i warzyw w stosunku do masy dostarczonej partii, z tym że udział ten nie może przekraczać 15% masy partii.
2. Przepisy ust. 1 stosuje się takz
e do odbiorcy dostawy działającego w ramach tej samej wstępnie uznanej grupy producentó w albo organizacji producentó w.
Art. 10.
1. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji przeprowadza kontrole, o których mowa w art. 2 ust. 3 pkt 3, zgodnie z rocznym planem k
ontroli zatwierdzonym przez Prezesa Agencji.2. Dyrektor oddziału regionalnego Agencji może powierzyć przeprowadzenie ko
ntroli:1) wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2) jednostkom organizacyjnym dysponującym odpowiedn
imi warunkami organizacyjnymi, kadrowymi i technicznymi, określonymi na podstawie ust. 11.3. Czynności kontrolne są wykonywane przez osoby posiadające imienne upoważnienie wydane przez:
1) dyrektora oddziału regionalnego Agencji - w przypadkach, o których
mowa w ust. 1 i ust. 2 pkt 2;2) wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- w przypadku, o któ
4. Upoważnienie zawiera wskazanie osoby upoważnionej do wykonywania czynności kontrolnych, ich miejsce i zakres oraz podstawę prawną do ich wykonyw
ania.5. Przed rozpoczęciem czynności kontrolnych osoba upoważniona do ich wykonyw
ania jest obowiązana okazać imienne upoważnienie.6. Osoby upoważnione do wykonywania czynności kontrolnych mają prawo do:
1) wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do przetwórcy, wstępnie uznanej grupy producentów albo organizacji produce
2) wstępu na teren nieruchomości, do obiektu, lokalu lub ich części należących do producentów owoców i warzyw, którzy zawarli z wstępnie uznaną grupą pr
oducentów lub organizacją producentów umowę o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa;3) żądania pisemnych lub ustnych informacji związanych z przedmiotem ko
ntroli;4) wglądu do dokumentów związanych z przedmiotem kontroli, sporządzania z nich odpisów, wyciągów lub kopii oraz zabezpieczania tych dokume
ntów.7. Osoba wykonująca czynności kontrolne sporządza protokó ł z tych czynności.
8. Protokół podpisuje osoba wykonująca czynności kontrolne oraz kontrolowany.
9. W przypadku odmowy podpisania protokołu przez kontrolowanego protokół podp
isuje tylko osoba wykonująca czynności kontrolne, dokonując w protokole stosownej adnotacji o tej odmowie.10. W przypadku gdy kontrolowany nie zgadza się z ustaleniami zawartymi w protok
ole, może, w terminie 14 dni od dnia doręczenia protokołu, zgłosić odpowiednio dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych albo jednostce organizacyjnej przeprowadzającej kontrolę umotywowane zastrzeżenia co do ustaleń zawartych w protokole.11. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
1) wzór imiennego upoważnienia do wykonywania czynności kontrolnych, mając na względzie ujednolicenie informacji zawartych w upoważnieniu;
2) warunki organizacyjne, techniczne i kadrowe, jakie powinny spełniać jednostki organizacyjne, którym można powierzyć przeprowadzanie kontroli, mając na względzie zapewnienie wykonywania ich w jednolity sposób na obszarze cał
Art. 11.
1. Agencja pozyskuje, gromadzi i opracowuje dane oraz sporządza na ich podstawie informacje w zakresie rynku przetworów owocowych i warzywnych, określone w przepisach Unii Europejskiej, i przekazuje je ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej i
nformacje uzyskane od Agencji.
Art. 12.
1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
1) wzór świadectwa dostawy owoców i warzyw do przetwórstwa,
2) wzory rejestrów, o których mowa w art. 8 ust. 3 i 4,
3) metody pobierania i badania próbek owoców i warzyw dostarczonych do przetwórcy,
4) warunki i termin przekazywania przez organizacje producentów lub wstępnie uznane grupy producentów nalez ności uzyskanych z tytułu dostawy pom
idoró w dla przetwó rstwa, w ramach zawartej umowy dostarczenia, na rzecz ich członkó w lub producentó w niebędących członkami tych organizacji lub grup- mając na względzie zapewnienie ujednoliconego stosowania systemu pomocy f
inansowej.2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może, w drodze rozporządzen
ia:1) przedłużyć termin zawierania umów o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa i podejmowania zobowiązań do dostaw,
2) określić dodatkowe postanowienia umów o dostarczenie owoców i warzyw do przetwórstwa
- mając na względzie usprawnienie funkcjonowania systemu pomocy finansowej.
Art. 13.
1. Kto wbrew obowiązkowi nie przekazuje informacji o:
1) tygodniu rozpoczęcia przetwarzania owoców i warzyw,
2) składzie mieszanek owoców i gotowych sosów,
3) ilości owoców i warzyw przetworzonych na przetwory,
4) ilości wytworzonych przetworów,
5) ilości przetworów w magazynie na koniec poprzedniego roku gospodarczego
- podlega karze grzywny.
2. Orzekanie w sprawach o czyny określone w ust. 1 następuje w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykrocze
nia.
Art. 14.
W ustawie z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19, z 2002 r. Nr 238, poz. 2019 oraz z 2003 r. Nr 223, poz. 2221) w art. 6 wprowadza się następujące zmiany:
1) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) informację o łącznej wartości produktó w wytworzonych przez członkó
w grupy i sprzedanych w okresie roku poprzedzającego złoz enie wniosku.";2) w ust. 2 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
"3) oświadczenia członkó w grupy o wartości produktó
w przez nich wytworzonych, któ re zostały sprzedane w okresie roku poprzedzającego złoz enie wniosku.".
Art. 15.
1. Podmioty wpisane do rejestru na podstawie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz.U. Nr 150, poz. 1238 oraz z 2003 r. Nr 223, poz. 2221) przed dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej uznaje się za zatwierdzone w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy.
2. Podmioty, o których mowa w ust. 1, przekażą dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, właściwemu ze względu na siedzibę podmiotu, w terminie do dnia 30 czerwca 2004 r.:
1) dokument potwierdzający tytuł prawny podmiotu do obiektu, w którym wykonuje działalność gospodarczą;
2) zobowiązanie do corocznego przekazywania mu, przed rozpoczęciem wytwarzania przetworów, szacunkowego planu dostaw owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;
3) oświadczenie, że przetwory wytworzone z owoców i warzyw objętych pomocą finansową będą przechowywane w oznakowanych i wyodrębnionych mie
jscach.
Art. 16.
1. Wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw, która zamierza korzystać z pomocy finansowej z tytułu dostarczania pomidorów do przetwórstwa, przysługującej za okres od dnia 1 maja 2004 r., zawiera umowę o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa z podmiotem wpisanym do rejestru na podstawie
ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych, w terminie do dnia 15 lipca 2004 r., jednak nie pó źniej niz 10 dni przed dniem rozpoczęcia dostaw.2. Umowę, o której mowa w ust. 1, wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, właśc
iwemu ze względu na siedzibę grupy producentów, w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia.3. Umowa zawiera w szczególności:
1) nazwę i adres grupy producentów;
2) nazwę i adres przetwórcy;
3) numer umowy;
4) czas trwania umowy i wstępny harmonogram dostaw;
5) ilość pomidorów, która będzie dostarczona do p
rzetworzenia, w rozbiciu na poszczegó lne lata handlowe, jez eli umowa jest wieloletnia:6) zobowiązanie przetwórcy do przetworzenia dostarczonej zgodnie z umową il
ości pomidorów;7) cenę dostarczonych pomidorów oraz warunki dostawy i płatności;
8) termin płatności;
9) kary umowne za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy.
4. W przypadku gdy wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw, wytwarzająca przetwory z owoców i warzyw wyprodukowanych przez członków tej grupy producentów, zamierza korzystać z pomocy finansowej z tytułu dostarczenia pomidorów do przetwórstwa, przysługującej za okres od dnia 1 maja 2004 r., składa w terminie do dnia 15 lipca 2004 r. pisemne oświadczenie, w którym zobowiązuje się do przetworzenia pomidorów wyprodukowanych przez swoich członków.
5. Oświadczenie, o któ rym mowa w ust. 4, wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, właściwemu ze względu na siedzibę grupy producentów, w terminie 10 dni od dnia jego podpisania.
6. W przypadku gdy producent niebędący członkiem grupy producentów zamierza k
orzystać z pomocy finansowej z tytułu dostarczania pomidorów do przetwórstwa, przysługującej za okres od dnia 1 maja 2004 r., zawiera umowę o dostarczenie pomidorów do przetwórstwa z grupą producentów, o której mowa w ust. 1, w terminie do dnia 15 lipca 2004 r., jednak nie pó źniej niz 10 dni przed dniem rozpoczęcia dostaw.7. Umowę, o któ rej mowa w ust. 6, wstępnie uznana lub uznana grupa producentów owoców i warzyw przekazuje dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji, właśc
iwemu ze względu na siedzibę grupy producentów, w terminie 10 dni od dnia jej zawarcia, wraz z umową, o której mowa w ust. 1.8. Umowa, o której mowa w ust. 6, dotyczy całej produkcji po
midorów dla przetwórstwa i zawiera w szczególności:1) imię, nazwisko i adres producenta;
2) liczbę lat handlowych, których dotyczy umowa;
3) kary umowne za niewykonanie lub nienależyte wykonanie umowy.
Art. 17.
Ilekroć w przepisach odrębnych jest mowa o grupie producentów owoców i warzyw lub związku grup producentów owoców i warzyw, należy przez to rozumieć odpowiednio organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie organizacji producentów owoców i warzyw.
Art. 18.
Traci moc ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (Dz.U. Nr 150, poz. 1238 oraz z 2003 r. Nr 223, poz. 2221).
Art. 19.
Ustawa wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, z wyjątkiem art. 14-16, które wchodzą w życie dniem
ogłoszenia.MARSZAŁEK SEJMU
(-) Marek BOROWSKI