Druk nr 746
1 sierpnia 2001 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
IV KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pani
Alicja GRZEŚKOWIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam z
aszczyt przesłać Pani Marszałek do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 114. posiedzeniu w dniu 26 lipca 2001 r. ustawę o organizacji rynku rybnego.Z poważaniem
(-) Maciej Płażyński
USTAWA
z dnia 26 lipca 2001 r.
o organizacji rynku
rybnegoArt. 1.
1.Ustawa określa zasady i warunki organizacji rynku rybnego.
2. Organizacja rynku rybnego obejmuje:
1) zasady wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa i rybactwa,
2) zasady tworzenia i funkcjonowania organizacji producentów rybnych,
3) zasady tworzenia i funkcjonowania organizacji mi
ędzybranżowych,4) zasady i warunki udzielania pomocy finansowej organizacjom, o których mowa w pkt 2, ze środków publicznych.
3. Do organizacji rynku rybnego w zakresie, o którym mowa w ust. 2, nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U. Nr 122, poz. 1319) w części dotyczącej ochrony konkurencji.
Art. 2.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) organizm
y wodne - żywe organizmy pochodzące z wód morskich lub wód śródlądowych, przeznaczone do konsumpcji, stanowiące przedmiot połowów w celach zarobkowych,2) produkty rybołówstwa - organizmy morskie pochodzące z połowów, chowu lub hodowli, niezależnie od stop
nia ich przetworzenia,3) produkty rybactwa - organizmy wodne pochodzące z połowów śródlądowych, chowu lub hodowli, niezależnie od stopnia ich przetworzenia,
4) wprowadzanie na rynek produktów - przeniesienie po raz pierwszy, w drodze umowy sprzedaży, prawa własności produktów rybołówstwa lub produktów rybactwa przez przedsiębiorcę zajmującego się pozyskiwaniem organizmów wodnych na rzecz przedsiębiorcy prowadzącego działalność w zakresie skupu tych produktów,
5) utrwalanie produktów rybołówstwa - przedłużenie przydatności do spożycia produktów rybołówstwa poprzez poddanie ich procesom zamrażania, maryn
owania, solenia, suszenia, wędzenia, gotowania, pasteryzacji lub pakowania w konserwy.Rozdział 2
nek produktów rybołówstwa i rybactwaArt. 3.
1. Na rynek wprowadza się produkty rybołówstwa i produkty rybactwa w formie świeżej lub schłodzonej, zwane dalej produktami, które spełniają określone dla nich sta
ndardy rynkowe.2. Standardy rynkowe, o których mowa w ust. 1, obejmują w szczególności kategorie produktów według ich jakości, długości, wielkości lub masy z uwzględnieniem wymagań dotyczących opakowań i zasad etykietowania.
3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, standardy rynkowe dla poszczególnych kategorii produktów, mając na względzie wprow
adzanie na rynek produktów o określonej jakości.Art. 4.
1. Skupu produktów rybołówstwa dokonuje przedsiębiorca wpisany do rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa, prowadzonego przez ministra właśc
iwego do spraw rolnictwa.2. Decyzję administracyjną w sprawie dokonania wpisu do rejestru, o którym mowa w ust. 1, wydaje minister właściwy do spraw rolnictwa.
3. Wniosek o wpis do rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybołówstwa zawiera:
1) ozna
czenie przedsiębiorcy, jego siedziby i adresu,2) określenie rodzaju wykonywanej działalności g
ospodarczej.4. Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, dołącza się odpis z Krajowego Rejestru Są
dowego.5. Rejestr, o którym mowa w ust. 1, jest jawny i zawiera:
1)
oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedziby i adresu,2) datę wydania i numer decyzji administracyjnej o dokonaniu wpisu do rej
estru,3) numer, pod którym przedsiębiorca wpisany jest do rejestru.
6. Po wpisaniu przedsiębiorcy do rejestru, o którym mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje przedsiębiorcy zaświadczenie o wpisie do r
ejestru.7. W przypadku niespełnienia przez przedsiębiorcę warunków, o których mowa w ust. 3 i 4, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną
o odmowie dokonania wpisu przedsiębiorcy do rejestru, o którym mowa w8. Minister właściwy do spraw rolnictwa może wydać decyzję administracyjną o skreśleniu przedsiębiorcy z rejestru, o którym mowa w ust. 1, jeżeli nie wypełnia on obowiązków określonych w art. 5 ust. 1-3.
9. Przedsiębiorca może ponownie wystąpić z wnioskiem o wpis do rejestru, o którym mowa w ust. 1, nie wcześniej niż po upływie roku od dnia skreślenia go z rejestru.
Art. 5.
1. Przedsiębiorca wykonujący działalność, o której mowa w art. 4 ust. 1, dokonując zakupu produktów rybołówstwa w celu wprowadzenia tych produktów na rynek, jest obowiązany wystawić dokument zakupu.
2. Dokument zakupu, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres sprzedającego i kupującego,
2) nazwę i kategorię produktów rybołówstwa oraz miejsce ich połowu,
3) określenie masy lub ilości sztuk produktów rybołówstwa, z uwzględnieniem ich sta
ndardów rynkowych,4) cenę uzyskaną przy wprowadzaniu produktów rybołówstwa na rynek, z
uwzględnieniem poszczególnych kategorii tych produktów i ich standardów,5) określenie masy, rodzaju oraz miejsca przeznaczenia produktów rybołówstwa niewpr
owadzanych bezpośrednio na rynek,6) datę i miejsce sprzedaży,
7) inf
ormacje dotyczące oznaki rybackiej lub nazwę statku rybackiego w przypadku sprzedaży ze statku rybackiego,8) numer wpisu w rejestrze przedsiębiorców skupujących produkty rybołó
wstwa,9) kolejny numer wystawionego dokumentu zakupu,
10) czytelny podpis sprz
3. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, przesyła dokument zakupu, w ciągu 48 godzin od jego wystawienia, okręgowemu inspektorowi rybołówstwa morskiego właściwemu ze względu na miejsce w
yładunku produktu.4. Oryginał dokumentu zakupu otrzymany od przedsiębiorcy, o którym mowa w ust. 1, sprzedający przechowuje przez okres 1 roku od daty jego otrzym
ania.5. Kopia dokumentu zakupu przechowywana jest przez:
1) przedsiębiorcę, o którym mowa w ust. 1, przez okres 1 roku, licząc od dnia wys
tawienia dokumentu zakupu,2) okręgowe inspektoraty rybołówstwa morskiego przez okres 1 roku, licząc od dnia 1 stycznia roku następującego po roku, w którym wpłynęła kopia danego dokumentu zakupu.
6. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzór d
okumentu zakupu, mając na względzie usprawnienie przeprowadzania kontroli produktów rybołówstwa wprowadzanych na rynek.Art. 6.
W przypadku przyjęcia produktów rybołówstwa na przechowanie przed ich wprow
adzeniem na rynek, przedsiębiorca, który przyjmuje te produkty na przechowanie, wystawia deklarację przejęcia.Art. 7.
1. Deklaracja przejęcia, o której mowa w art. 6, zawiera:
1) nazwę gatunku produktu rybołówstwa oraz geograficzny obszar jego poch
odzenia,2) określenie masy gatunku produktu rybołówstwa, z uwzględnieniem jego sta
ndardów rynkowych,3) informacje dotyczące oznaki rybackiej lub nazwę statku rybackiego, z którego wyładowano pr
odukty rybołówstwa,4) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres kapitana statku, ˛
5) datę wyładunku i nazwę portu wyładunku,
6) miejsce przechowywania produktów rybołówstwa,
7) czytelne podpisy przedsiębiorcy przyjmującego produkty rybołówstwa na przechowanie i dostawcy tych produktów.
2.
Przepisy art. 5 ust. 3 - 5 stosuje się odpowiednio.3. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wzór deklaracji przejęcia, mając na względzie usprawnienie przeprowadzania kontroli produktów rybołówstwa wprowadzanych na rynek.
Art. 8.
Przedsiębiorca, o którym mowa w art. 5 ust. 1, nie w
ystawia dokumentu zakupu w przypadku, gdy:1) zakup produktów rybołówstwa odbywa się ze statku rybackiego o długości cał
kowitej do 10 m oraz2) masa zakupionych produktów rybołówstwa nie przekracza 50 kg organizmów morskich niepoddanych procesowi przetworz
enia w odniesieniu do poszczególnych gatunków tych produktów.Art. 9.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, wykaz głó
wnych portów i miejsc sprzedaży produktów na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, mając na względzie znaczenie tych portów i miejsc sprzedaży dla funkcjonowania rynku rybnego.Art. 10.
Nadzór nad przestrzeganiem przepisów, o których mowa w art. 3 ust. 1, art. 5 ust. 1-4, art. 6 i art. 7 ust. 1 i 2, sprawują okręgowi inspektorzy rybołówstwa morski
ego. ał 3Organizacje producentów rybnych i organizacje międzybra
nżoweArt. 11.
1. Organizację producentów rybnych, zwaną dalej organizacją producentów, tworzą przedsiębiorcy, których miejsce zamieszkania albo siedziba znajduje się na teryt
orium Rzeczypospolitej Polskiej oraz wykonują działalność gospodarczą w zakresie rybołówstwa morskiego albo rybactwa śródlądowego w rozumieniu przepisów o działalności gospodarczej.2. Organizację producentów tworzy się w celu:
1) planowania produkcji, z uwzględnieniem popytu i podaży produktów,
2) stabilizowania cen produktów,
3) przestrzegania ustanowionych standardów rynkowych i poprawy jakości pr
oduktów,4) promowania jednolitych i przejrzystych zasad obrotu produktami,
5) stosowania metod połowów zapewniających zrównoważoną eksploatację ż
ywych zasobów morza.Art. 12.
1. Organizacja producentów wykonuje działalność jako przedsiębiorca mający os
obowość prawną.2. Organizacja producentów:
1) działa na podstawie statutu lub umowy, zwanych dalej aktem założycielskim, spełniających wymagania, o których mowa w art. 13,
2) wykonuje działalność w zakresie , o którym mowa w art. 11 ust 1.
Art. 13.
Akt założycielski organizacji producentów, niezależnie od wymagań określonych w odrębnych przepisach, zawiera w szczególności:
1) o
kreślenie obszaru lub zakresu działania organizacji producentów,2) zasady przyjmowania do organizacji producentów nowych członków oraz w
ystępowania członków z tej organizacji, przy czym minimalny okres członkostwa nie może być krótszy niż trzy lata od dnia wydania decyzji, o której mowa w art. 16 ust. 1, a informacja o zamiarze wystąpienia z organizacji producentów powinna być złożona na piśmie co najmniej 12 miesięcy przed przewidywanym dniem wystąpienia z tej organizacji,3) wymóg przynależności członka
do jednej organizacji producentów wykonującej działalność ze względu na metodę połowu lub rodzaj dostarczanych na rynek produktów lub obszar jej działania,4) obowiązujące członków organizacji warunki prowadzenia połowów organ
izmów wodnych oraz zasady produkcji i handlu produktami rybołówstwa,5) warunki sprzedaży, przechowywania i utrwalania produktów przez członków organizacji producentów, za pośrednictwem organizacji producentów oraz o
dstępstwa od tych warunków,6) zakres i sposób dostarczania wymaganyc
h od członka organizacji informacji ze względu na rodzaj prowadzonej przez organizację działalności w przypadku odstępstwa od warunków, o których mowa w pkt 5,7) sposób tworzenia i wykorzystania środków z funduszu interwencyjnego, okr
eślenie jego wysokości oraz zasady wpłat, w tym składek na ten fundusz,8) sankcje wobec członka organizacji producentów, który niewypełnia nałoż
onych na niego obowiązków.Art. 14.
Minister właściwy do spraw rolnictwa prowadzi rejestr organizacji producentów objętych pomocą finansową przewidzianą w niniejszej ustawie, zwany dalej rejestrem o
rganizacji uznanych.Art. 15.
1. Organizację producentów wpisuje się, na jej wniosek, do rejestru organizacji uzn
anych, jeżeli działa zgodnie z aktem założycielskim, o którym mowa w art. 13, i spełnia jeden z warunków:1) zrzesza armatorów posiadających co najmniej 20% statków rybackich zarej
estrowanych na obszarze swego działania albo przeznaczonych do prowadzenia połowów określoną metodą albo poławiających określone gatunki organizmów morskich albo2) dostarcza na rynek co najmniej 25% ogólnej masy produktów pochodzących z chowu lub hodowli na obszarze lub w zakresie swego dział
ania.2. Wniosek o wpisanie organizacji producentów do rejestru organizacji uznanych zawiera:
1) nazwę, siedzibę i adres organizacji,
2) dane osobowe osób upoważnionych do reprezentowania organizacji zgodnie z jej aktem założ
ycielskim,3) określenie rodzaju wykonywanej działalności.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się:
1) odpis z Krajowego Rejestru S
ądowego,2) uwierzytelniony odpis aktu założycielskiego o
rganizacji producentów,3) dokumenty potwierdzające spełnienie jednego z warunków, o którym mowa w ust. 1.
Art. 16.
1. Minister właściwy do spraw rolnictwa stwierdza, w drodze decyzji administracy
jnej, spełnienie przez organizację producentów jednego z warunków, o których mowa w art. 15 ust. 1, i dokonuje wpisu organizacji producentów do rejestru organizacji uznanych.2. Rejestr organizacji uznanych jest jawny i zawiera:
1) nazwę organizacji producentów, jej siedzibę i a
dres,2) datę i numer wydania decyzji, o której mowa w ust. 1,
3) obszar lub zakres wykonywanej działalności przez organizację prod
ucentów,4) dane osób upoważnionych do reprezentowania organizacji producentów zgo
dnie z jej aktem założycielskim.3. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia przez organizację producentów wniosku o wpis do rejestru organizacji
uznanych.Art. 17.
Organizacja producentów jest obowiązana do informowania ministra właściwego do spraw rolnictwa o każdej zmianie danych, o których mowa w art. 13 i art. 15 ust. 1, w ciągu 30 dni od powstania tych zmian.
Art. 18.
Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną o odmowie
dokonania wpisu do rejestru organizacji uznanych w przypadku niespełnienia przez wnioskodawcę warunków określonych w art. 15.Art. 19.
1. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną o skreśleniu organizacji producentów z rejestru organizacji uznanych, jeżeli organizacja prod
ucentów:1) podała we wniosku, o którym mowa w art. 15 ust. 2, nieprawdziwe dane lub dostarczyła podrobione lub przerobione dokumenty,
2) przestała spełniać warunki, o których mowa w art. 12 ust. 2, lub jeden z
warunków, o których mowa w art. 15 ust. 1,3) nie dopełniła obowiązku, o którym mowa w art. 17.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa może, w drodze decyzji administracyjnej, skreślić organizację producentów z rejestru organizacji uznanych, w przypadku gdy przestała spełniać jeden z warunków, o których mowa w art. 12 ust. 2.
Art. 20.
1. Organizacji producentów wpisanej do rejestru organizacji uznanych przysługuje pomoc finansowa z budżetu państwa, przeznaczona na wsparcie jej działalności w okresie pier
wszych trzech lat od dnia wydania decyzji administracyjnej o wpisie do rejestru organizacji uznanych, w wysokości nieprzekraczającej:1) 60% kosztów administracyjnych poniesionych przez organizację w pierwszym roku jej działaln
ości,2) 40% kosztów administ
racyjnych poniesionych przez organizację w drugim roku jej działalności,3) 20% kosztów administracyjnych poniesionych przez organizację w trzecim r
oku jej działalności.2. Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje wyda
tków zaliczanych do kosztów administracyjnych oraz sposób ich dokumentowania, mając na względzie zapewnienie przyjęcia jednolitych kryteriów przy ustalaniu wydatków ponoszonych w celu efektywnego funkcjonowania organizacji producentów.3. Minister właściwy
do spraw rolnictwa przyznaje, w drodze decyzji administracyjnej, pomoc finansową, o której mowa w ust. 1, na wniosek organizacji producentów złożony nie później niż do dnia 1 marca roku następującego po roku, za który przysługuje pomoc finansowa państwa.4. Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, organizacja producentów dołącza dokume
nty potwierdzające wysokość poniesionych przez tę organizację kosztów administracyjnych związanych z prowadzoną działalnością w roku, za który przysługuje pomoc finansowa.5. Przyznane w ramach pomocy finansowej, o której mowa w ust. 1, środki wypłacane są przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, w terminie 60 dni od dnia wydania, przez ministra właściwego do spraw rolnictwa, decyzji administracyjnej o przyznaniu tej pomocy.
Art. 21.
1. Organizacja producentów przygotowuje program operacyjny na każdy rok kalend
arzowy i składa wniosek o zatwierdzenie go przez ministra właściwego do spraw rolnictwa.2. Program operacyjny określa w szczególności cel i harmonogram działań niezbę
dnych do jego realizacji, w tym plany połowów, plany wprowadzania na rynek produktów z zachowaniem równowagi popytu i podaży na rynku oraz plany mające na celu podniesienie jakości tych produktów.3. Wniosek o zatwierdzenie programu operacyjnego wraz z dokumentami potwierdza
jącymi poniesione koszty związane z jego przygotowaniem składa się do dnia 15 lutego roku, w którym program będzie realizowany.4. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną w sprawie zatwierdzenia programu operacyjnego do dnia 15 marca roku, w którym złożono wniosek o jego z
atwierdzenie.Art. 22.
Obowiązek, o którym mowa w art. 21 ust. 1, nie dotyczy organizacji producentów w pierwszym roku jej działalności, licząc od dnia wydania decyzji administracyj
nej o wpisaniu jej do rejestru organizacji uznanych.Art. 23.
Minister właściwy do spraw rolnictwa określi, w drodze rozporządzenia, zakres wym
aganych informacji, które zawiera program operacyjny oraz szczegółowe zasady jego sporządzania, mając na względzie strategię obrotu rynkowego, racjonalne wykorzystanie żywych zasobów morza i efektywny chów lub hodowlę.Art. 24.
Program operacyjny, o którym mowa w art. 21 ust. 1, może być zmieniony w ciągu roku kalendarzowego w przypadku wystąpienia okoliczności nieprzewidzianych mających istotny wpływ na dostęp do żywych zasobów morza oraz na funkcjonowanie rynku ry
bnego.Art. 25.
Każda zmiana programu operacyjnego podlega zatwierdzeniu przez ministra właściw
ego do spraw rolnictwa.Art. 26.
1. Organizacji producentów wpisanej do rejestru organizacji uznanych po zatwierdzeniu programu operacyjnego przysługuje rekompensata finansowa z tytułu jego przygotowania.
2. Rekompensatę finansową przyznaje, w drodze decyzji administracyjnej, minister właściwy do spraw rolnictwa na wniosek organizacji producentów, złożony w ciągu 14 dni od dnia wydania decyzji w sprawie zatwierdzenia programu operacyjnego.
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 2, dołącza się dokumenty potwierdzające p
oniesione wydatki z tytułu przygotowania programu.4. Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję, o której mowa w ust. 2, w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku o przyznanie rekompensaty finans
owej.5. Rekompensata finansowa z tytułu przygotowania programu operacyjnego jest w
ypłacana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 60 dni od dnia wydania przez ministra właściwego do spraw rolnictwa decyzji o przyznaniu rekompensaty finansowej.6. Minister właściwy do spraw rolnictwa, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych, po zasięgnięciu opinii organizacji producentów wp
isanych do rejestru organizacji uznanych, określi, w drodze rozporządzenia, wysokość rekompensaty finansowej z tytułu przygotowania programu operacyjnego, mając na względzie liczbę statków rybackich w danej organizacji producentów albo jej udział w sprzedaży produktów na obszarze swego działania.Art. 27.
Organizacja producentów, w ciągu pierwszych pięciu lat od dnia wydania decyzji w sprawie dokonania jej wpisu do rejestru organizacji uznanych, może ubiegać się, c
orocznie, o przyznanie rekompensaty finansowej, o której mowa w art. 26 ust. 1.Art. 28.
Przedsiębiorcy wykonujący działalność gospodarczą w zakresie rybołówstwa, rybactwa śródlądowego, przetwórstwa lub handlu produktami, mogą tworzyć organizacje międzybranżowe.
Art. 29.
Minister właściwy do spraw rolnictwa prowadzi rejestr organizacji międzybranżowych, zwany dalej rejestrem.
Art. 30.
1. Organizację międzybranżową wpisuje się na jej wniosek do rejestru, j
eżeli:1) jej
członkowie osiągają co najmniej 30% udziału w sprzedaży, handlu lub przetwórstwie produktów na obszarze swego działania,2) nie wykonuje działalności gospodarczej w zakresie, o którym mowa w art. 28, oraz
3) spełnia co najmniej dwa z następujących waru
nków:a) promuje wiedzę z zakresu rybołówstwa, rybactwa i rynku rybnego,
b) współpracuje z instytutami naukowo-badawczymi w prowadzeniu badań i opracowywaniu nowych technologii w zakresie operacji rynkowych i zbi
oru informacji o rynku rybnym,c) działa w celu zwiększania efektywności funkcjonowania rynku rybnego z uwzględnieniem racjonalnego gospodarowania żywymi zasobami morza, bi
orąc pod uwagę interesy konsumentów,d) opracowuje nowe metody produkcji i organizuje szkolenia mające na celu poprawę jakości prod
ukcji,e) działa w celu zwiększenia zakresu informacji o produkcie, mając na względzie ochronę inter
esów przedsiębiorców i konsumentów,f) działa na rzecz wprowadzania nowych zasad oraz technik wykonywania rybołówstwa i rybactwa, a także wprowadzania na ry
nek produktów, biorąc pod uwagę poprawę ochrony żywych zasobów morza i wód śródlądowych,g) promuje produkty.
2. Wniosek o wpisanie organizacji międzybranżowej do rejestru zawiera:
1) nazwę, siedzibę i adres organizacji międzybranżowej,
2) dane osobowe osó
b upoważnionych do reprezentowania organizacji międzybranżowej,3) określenie rodzaju wykonywanej działalności, o której mowa w ust. 1 pkt 3.
3. Do wniosku dołącza się dokumenty potwierdzające spełnienie warunków, o których mowa w ust. 1.
Art. 31.
1. Minister właściwy do spraw rolnictwa stwierdza, w drodze decyzji administracyjnej, spełnienie przez organizację międzybranżową warunków, o których mowa w art. 30, i dokonuje jej wpisu do rejestru.
2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia wniosku, o którym mowa w art. 30.
3. Przepisy art. 4 ust. 5 i 6 stosuje się o
dpowiednio.Art. 32.
Organizacja międzybranżowa jest obowiązana do informowania ministra właściwego do spraw rolnictwa o każdej zmianie danych, o których mowa w art. 30, w ciągu 30 dni od powstania tych zmian.
Art. 33.
Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną o odmowie d
okonania wpisu do rejestru w przypadku niespełnienia przez organizację międzybranżową warunków określonych w art. 30.Art. 34.
Minister właściwy do spraw rolnictwa wydaje decyzję administracyjną o skreśleniu o
rganizacji międzybranżowej z rejestru, jeżeli:1) we wniosku zostały podane nieprawdziwe dane lub dostarczono podrobione lub
2) przestała spełniać warunki, o których mowa w art. 30 ust. 1,
3) nie dopełniła obowiązku, o którym mowa w art. 32,
4) stosuje nieuczciwą konkurencję lub praktyki ogranicz
ające konkurencję.Art. 35.
Nadzór nad działalnością organizacji producentów i organizacji międzybranżowych sprawuje minister właściwy do spraw rolnictwa.
Rozdział 4
Odpowiedzialność za naruszenie przepisów ustawy
Art. 36.
1. Kto nie przestrzega przepisów art. 3 ust. 1, art. 5 ust. 1-4 i 5 pkt 1, art. 6 i art. 7 ust. 1 i 2, podlega karze pieniężnej do wysokości nie przekraczającej dwudziestokrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.
2. Karę pieniężną, o której mowa w ust. 1, wymierzają, w drodze decyzji administr
acyjnej, okręgowi inspektorzy rybołówstwa morskiego.Rozdział 5
Przepisy końcowe
Art. 37.
Przepis art. 13 pkt 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską czło
nkostwa w Unii Europejskiej.Art. 38.
Ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem prz
episów art. 3-8 i art. 10, które wchodzą w życie z dniem 30 września 2002 r.