Druk nr 545
15 grudnia 2000 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
IV KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pani
Alicja GRZEŚKOWIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam z
aszczyt przekazać Pani Marszałek do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 94. posiedzeniu w dniu 15 grudnia 2000 r. ustawę o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami.Z poważani
em(-) Maciej Płażyński
USTAWA
z dnia 15 grudnia 2000 r.
o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich
oraz obrocie tymi wyrobami
Art. 1.
W ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami
(Dz.U. Nr 124, poz. 783) wprowadza się następujące zmiany:1) art. 9-14 otrzymują brzmienie:
"Art. 9. 1. Wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozl
2. Z
ezwolenie na wyrób wyrobów winiarskich może dotyczyć również rozlewu wytworzonych wyrobów.Art. 10. Organem właściwym w sprawach wydania, odmowy wydania i cofnięcia zezwolenia jest minister właściwy do spraw rynków rolnych, zwany dalej "organem zezwalający
m".Art. 11. 1. Wniosek o wydanie zezwolenia, poza wymaganiami określonymi przepisami o działalności gospodarczej, powinien ponadto zawierać informacje dotyczące:
1) zdolności produkcyjnych posiadanych przez wnioskodawcę urządzeń technicznych w skali roku,
2) rodzaju przerabianego surowca.
2. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się:
1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obie
2) zaświadczenia właściwego urzędu skarbowego oraz Zakładu
Ubezpieczeń Społecznych stwierdzające, że wnioskodawca nie zalega wobec nich z wpłatami należności,3) zaświadczenie o niekaralności przedsiębiorcy ubiegającego się o zezwolenie będącego osobą fizyczną lub członków zarządu osoby prawnej, za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności d
okumentów,4) pozytywną opinię techniczno-technologiczną w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich wydaną przez właściwego, ze względu na planowane miejsce wykonywania działalności gosp
odarczej, wojewódzkiego inspektora skupu i przetwórstwa artykułów rolnych, potwierdzającą spełnianie przez przedsiębiorcę warunków, o których mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1 i 2,5) zaświadczenia komendanta powiatowego Państwowej Straży P
ożarnej, powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej objętej wnioskiem spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.Art. 12. 1. Zezwolenie wydaje się, jeżeli:
1) przedsiębiorca dysponuje obiektami budowlanymi wyposażonymi w:
a) zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna powinna wynosić co najmniej 50% miesięcznej wielkości produkcji win gronowych, 75 % miesięcznej wielkości pr
b) urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobów winiarskich,
c) urządzenia do przygotowywania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i dezy
nfekcji,d) urządzenia do napełniania opakowań jednostkowych,
2) w obiektach produkcyjnych znajduje się laboratorium umożliwi
ające przeprowadzanie analiz fizykochemicznych produkowanych i rozlewanych wyrobów winiarskich w zakresie spełniania przez nie wymogów określonych w odrębnych przepisach,3) wniosek spełnia warunki określone w art. 11 ust. 1,
4) do wniosku dołączono dokumenty, o których mowa w art. 11 ust. 2.
2. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c) i d) nie dotyczą przedsiębiorców ubiegających się o uz
yskanie zezwolenia na produkcję wyrobów winiarskich bez ich rozlewu do opakowań jednostkowych.3. Zezwolenie określa w szczególności:
1) rodzaj działalności gospodarczej objętej zezwoleniem,
2) wielkość produkcji w skali roku zgodną ze zdolnościami produ
3) miejsce wykonywania działalności gospodarczej.
Art. 13. W razie powzięcia przez organ zezwalający informacji lub stwierdzenia okoliczności uzasadniających cofnięcie zezwolenia, organ ten wszczyna z urzędu postępowanie w tej sprawie.
Art. 14. 1. Przedsiębiorca, który uzyskał zezwolenie, oprócz wymagań określonych odrębnymi przepisami, jest obowiązany do:
1) wdrożenia systemu wewnętrznej kontroli, obejmującego w szcz
a) częstotliwość i sposób pobierania próbek do badań jakości
b) metody badań,
c) sposób postępowania z produktami nie odpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
2) dysponowania planem zakładu obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne
i sanitarne, z zaznaczeniem:a) linii technologicznych,
b) dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych,
c) stanowisk pracy,
3) stosowania Polskich Norm dotyczących wyrobu i rozlewu wyr
obów winiarskich,4) wyznaczenia osoby odpowiedzialnej za kontrol
ę jakości.2. W przypadku zakończenia działalności gospodarczej określonej w z
ezwoleniu przedsiębiorca jest obowiązany zawiadomić o tym, w terminie 14 dni, organ zezwalający.";2) w art. 15 w pkt 1 wyrazy "art. 13" zastępuje się wyrazami "art. 14 ust. 1 pk
t 3 i ust. 2".
Art. 2.
Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r., z tym że art. 14 ust. 1 pkt 3 obowiązuje do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europe
jskiej.