Druk nr 518
17 listopada 2000 r.
SENAT
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
IV KADENCJA
MARSZAŁEK SEJMU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Pani
Alicja GRZEŚKOWIAK
MARSZAŁEK SENATU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Zgodnie z art. 121 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mam
zaszczyt przesłać Pani Marszałek do rozpatrzenia przez Senat uchwaloną przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej na 91. posiedzeniu w dniu 15 listopada 2000 r. ustawę o Inspekcji Handlowej.Z poważaniem
(-) Maciej Płażyński
USTAWA
z dnia 15 listopada 2000 r.
o Inspekcji Handlowej
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1.
1. Inspekcja Handlowa, zwana dalej "Inspekcją", jest organem kontroli powołanym do ochrony interesów i praw konsumentów oraz interesów gospodarczych pań
stwa.2. Ustawa reguluje zadania i organizacj
ę Inspekcji, prawa i obowiązki przedsiębiorców, zasady postępowania organów Inspekcji oraz prawa i obowiązki pracowników Inspekcji.3. Do postępowania przed organami Inspekcji w zakresie nieuregulowanym ustawą stosuje się przepisy Kodeksu postępowania adm
inistracyjnego.Art. 2.
Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) przedsiębiorcy - należy przez to rozumieć przedsiębiorcę w rozumieniu przep
2) produkcie - należy przez to rozumieć dostarczaną przez przedsiębiorcę, zaró
wno odpłatnie jak i nieodpłatnie, rzecz ruchomą przeznaczoną dla konsumentów lub nadającą się do takiego użytku; produktem jest zarówno rzecz nowa, jak i używana lub naprawiana bądź regenerowana; w rozumieniu ustawy produktem nie są jednak rzeczy używane wprowadzane na rynek jako antyki albo rzeczy wymagające naprawy lub remontu przed użyciem, jeżeli dostarczający powiadomił konsumenta o właściwościach rzeczy,3) usługach - należy przez to rozumieć czynności świadczone przez przedsiębio
rców na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej lub zbiorowej,4) dokumentach normalizacyjnych - należy przez to rozumieć normy i specyfik
acje techniczne ustalające zasady, wytyczne lub charakterystyki odnoszące się do różnych rodzajów działalności lub jej wyników oraz środki i kryteria sprawdzania zgodności z nimi wyrobów i usług,5) jakości - należy przez to rozumieć ogół właściwości produktów lub usług, kt
óre wiążą się z ich zdolnością do zaspokajania stwierdzonych lub przewidywanych potrzeb konsumenta,6) konsumencie - należy przez to rozumieć osobę, która zawiera umowę z prze
dsiębiorcą w celu bezpośrednio niezwiązanym z działalnością gospodarczą,7) kontroli - należy przez to rozumieć zespół czynności wykonywanych w toku postępowania kontrolnego w celu realizacji zadań i kompetencji określonych w ustawie lub w przepisach odrębnych,
8) kontrolowanym - należy przez to rozumieć przedsiębiorcę, którego działalność jest kontrolowana,
9) zabezpie
czeniu - należy przez to rozumieć czynności wykonywane w celu zachowania w niezmienionym stanie rzeczy lub dokumentów objętych kontrolą albo w celu zabezpieczenia nienaruszalności pomieszczeń kontrolowanego i środków przewozowych,10) inspektorze - należy przez to rozumieć pracownika Inspekcji upoważnionego do przeprowadzenia kontroli,
11) przedstawicielu - należy przez to rozumieć osobę uprawnioną do reprezent
owania kontrolowanego lub przez niego zatrudnioną przy wykonywaniu czynności związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Art. 3.
1. Do zadań Inspekcji należy:
1) kontrola legalności i rzetelności działania przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów odrębnych w zakresie pr
2) kontrola p
roduktów znajdujących się w obrocie handlowym lub przeznaczonych do wprowadzenia do takiego obrotu, z zastrzeżeniem ust. 2, w tym w zakresie oznakowania i zafałszowań, oraz kontrola usług,3) podejmowanie mediacji w celu ochrony interesów i praw konsumentów,
4) organizowanie i prowadzenie stałych polubownych sądów konsumen
ckich,5) prowadzenie poradnictwa konsumenckiego,
6) wykonywanie innych zadań określonych w ustawie lub przepisach odrę
bnych.2. Kontrola, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie obejmuje kontro
li jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych u producentów i w obrocie hurtowym oraz kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych i używek określonych w przepisach odrębnych.Art. 4.
Przepisów ustawy nie stosuje się do:
1) przedsiębiorców działających na terenach zamkniętych, podlegających min
2) przedsiębiorców produkujących energię lub prowadzących hurtowy i detaliczny handel energią energią,
3) prz
edsiębiorców produkujących paliwa,4) banków oraz prowadzonej przez nie działalności bankowej,
5) ubezpieczeń oraz działalności ubezpieczeniowej,
6) usług pocztowych i telekomunikacyjnych,
7) usług pośrednictwa finansowego,
8) usług informatycznych,
9) usł
ug naukowo - badawczych,10) usług w zakresie edukacji,
11) usług w zakresie ochrony zdrowia i opieki społecznej.
Rozdział 2
Organizacja Inspekcji
Art. 5.
1. Zadania Inspekcji określone w art. 1 ust. 1 i art. 3 ust. 1 wykonują następujące org
any:1) Główny Inspektor Inspekcji Handlowej, zwany dalej "Głównym Inspekt
orem",2) wojewoda przy pomocy wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej, zwanego dalej "wojewódzkim inspektorem", jako kierownika wojewódzkiej in
spekcji handlowej wchodzącej w skład zespolonej administracji rządowej w województwie.2. W rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego w sprawach związanych z wykonywaniem zadań i kompetencji Inspekcji organem właściwym jest woj
ewódzki inspektor i jako organ wyższego stopnia Główny Inspektor.
Art. 6.
1. Inspekcja podlega Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
2. Głównego Inspektora powołuje i odwołuje Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
3. Zastępców Głównego Inspektora, na wniosek Głównego Inspektora, powołuje i o
dwołuje Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Art. 7.
1. Główny Inspektor kieruje działalnością Inspekcji przy pomocy Głównego Inspekt
oratu Inspekcji Handlowej, zwanego dalej "Głównym Inspektoratem".2. Główny Inspektorat jest jednostką budżetową
.3. Organizację Głównego Inspektoratu określi statut nadany, w drodze rozporządzenia, przez Prezesa Rady Ministrów.
4. Statut Głównego Inspektoratu, o którym mowa w ust. 3, powinien określać w szczególności rodzaje komórek organizacyjnych wchodzących w skład Głównego Inspektoratu.
Art. 8.
1. Wojewódzkiego inspektora powołuje i odwołuje wojewoda za zgodą Głównego I
nspektora.2. Zastępców wojewódzkiego inspektora powołuje i odwołuje wojewoda na wniosek wojewódzkiego inspektora, po zasięgnięciu opinii Główne
go Inspektora.3. Wojewódzki inspektor kieruje działalnością wojewódzkiego inspektoratu inspekcji handlowej, zwanego dalej "wojewódzkim inspektoratem".
4. Wojewódzki inspektorat jest jednostką budżetową.
5. Prezes Rady Ministrów określi, w drodze rozporząd
zenia, zasady organizacji wojewódzkich inspektoratów.6. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 5, powinno określać w szczególności rodz
aje komórek organizacyjnych wchodzących w skład wojewódzkich inspektoratów i ich delegatur.
Art. 9.
1. Organy Inspekcji wykonują zadania określone w ustawie na podstawie okresowych planów kontroli; mogą też podejmować kontrole nieplanowane, jeżeli wymaga tego interes konsumentów lub interes gospodarczy państwa.
2. Główny Inspektor może, na wniosek Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub z własnej inicjatywy, zlecić wojewódzkiemu inspektorowi przeprowadzenie dodatkowej kontroli, jeżeli jest to niezbędne do zbadania zjawisk lub procesów gospodarczych zachodzących na rynku.
3. Główny Inspektor opracowuje kierunki działania Inspekcji oraz okresowe plany kontroli o znaczeniu krajowym, zatwierdzane przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
4. Wojewódzki inspektor ustala plany pracy uwzględniające kierunki działania i plany, o których mowa w ust. 3, oraz potrzeby określone przez wojewodę.
Art. 10.
Do zakresu działania Głównego Inspektora należy w szczególności:
1) organizowanie i koordynowanie kontroli o znaczeniu krajowym,
2) sprawowanie kontroli realizacji przez wojewódzkich inspektorów zadań i ko
mpetencji określonych w ustawie i przepisach odrębnych,3) wydawanie wytycznych i zaleceń zapewniających jednolitość postępowania I
nspekcji oraz nadzór nad ich realizacją,4) organizowanie szkolenia inspektorów,
5) opracowywanie projektów aktów prawnych reguluj
ących problematykę należącą do zakresu działania Inspekcji,6) dokonywanie dla potrzeb organów administracji rządowej analiz i ocen fun
kcjonowania rynku oraz stanu ochrony interesów i praw konsumentów,7) sygnalizowanie Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji
i Konsumentów potrzeby zmian przepisów prawa regulujących zasady prowadzenia działalności gospodarczej oraz ochrony interesów i praw konsumentów,8) prowadzenie laboratoriów kontrolno-analitycznych Inspekcji,
9) współpraca z zagranicznymi służbami kontrol
nymi o podobnym charakterze,10) sporządzanie rocznych sprawozdań z działalności Inspekcji i przedkładanie ich Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów,
11) wykonywanie zadań i kompetencji określonych w przepisach odrębnych.
Art. 11.
1. Do zakresu działania wojewódzkich inspektorów należy wykonywanie zadań i kompetencji określonych w art. 3 ustawy lub w przepisach odrębnych, a także sporządzanie rocznych sprawozdań z działalności Inspekcji i przedkładanie ich Głównemu Inspektorowi i wojewodom.
2. Wojewódzki inspektor prowadzi listę rzeczoznawców do spraw jakości produktów lub usług.
3. Prezes Rady Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, warunki prowadzenia list rzeczoznawców do spraw jakości produktów lub usług.
4. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 3, powinno określać w szczególności:
1) warunki i tryb wpisu na listę rzeczoznawców oraz skreślenia z niej rzeczoznawców,
2) tryb weryfikacji rzeczoznawców oraz nadzoru nad ich działalnością.
Art. 12.
1. Inspekcja współdziała z powiatowym (miejsk
im) rzecznikiem konsumentów, organami administracji rządowej i samorządowej, organami kontroli oraz organizacjami pozarządowymi reprezentującymi interesy konsumentów.2. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sposób współdziałania organów Inspekc
ji z powiatowym (miejskim) rzecznikiem konsumentów oraz organami i organizacjami, o których mowa w ust. 1.3. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 2, powinno określać zasady i formy współdziałania organów Inspekcji z podmiotami, o których mowa w ust. 1.
Rozdział 3
Postępowanie kontrolne
Art. 13.
1. Postępowanie kontrolne wszczyna i prowadzi inspektor na podstawie pisemnego
2. Upoważnienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) imię i nazwisko, stanowisko służbowe oraz numer legitymacji służbowej i
2) podstawę prawną do przeprowadzenia kontroli,
3) dane identyfikujące kontrolowanego,
4) termin przeprowadzenia kontroli,
5) pouczenie o skutkach prawnych uniemo
żliwiania albo utrudniania inspektorowi przeprowadzenia czynności kontrolnych.
Art. 14.
Przed przystąpieniem do kontroli inspektor jest obowiązany okazać kontrolowanemu lub jego przedstawicielowi legitymację służbową oraz upoważnienie imienne do prz
eprowadzenia kontroli.
Art. 15.
1. Kontrolę przeprowadza się w siedzibie kontrolowanego oraz w miejscach i w czasie wykonywania jego działalności, w obecności kontrolowanego lub jego przedstaw
iciela, z zastrzeżeniem ust. 2.2. Czynności kontrolne mogą być przeprowadzane w siedzibie organu Inspekcji, jeżeli jest to niezbędne dla wyjaśnienia okoliczności sprawy.
3. Przeprowadzający kontrole mają obowiązek przeprowadzać je w sposób sprawny i możliwie nie zakłócający funkcjonowania kontrolowanego.
Art. 16.
1. W toku postępowania kontrolnego inspektor w szczególności może:
1) badać akta, dokumenty, ewidencje i informacje w zakresie objętym kontrolą oraz żądać od kontrolowanego lub jego przedstawiciela sporządzenia niezbędnych kopii oraz urzędowego tłumaczenia na język polski dokumentów sporządzonych w języku obcym,
2) dokonywać oględzin terenów, obiektów, pomieszczeń, środków przewozowych, produktów i innych rzeczy w zakresie objętym kontrolą,
3) badać przebieg określonych czynności,
4) legitymować osoby w celu stwierdzenia ich tożsamości, jeżeli jest to niezbędne dla potrzeb kontroli,
5) żądać od kontrolowanego lub jego przedstawiciela niezwłocznego usunięcia uchybień porządkowych i organizacyjnych,
6) żądać od kontrolowanego oraz jego przedstawiciela udzielenia w wyznaczonym terminie pisemnych i ustnych wyjaśnień w sprawach objętych zakresem kontroli,
7) przesłuchiwać osoby w charakterze strony, świadka lub biegłego, jeżeli jest to niezbędne dla wyczerpującego wyjaśnienia okoliczności sprawy,
8) zasięgać opinii biegłych, jeżeli jest to niezbędne dla potrzeb kontroli,
9) zabezpieczać dowody, produkty, pomieszczenia i środki przewozowe,
10) pobierać próbki produktów do badań,
11) sprawdzić rzetelność obsługi poprzez dokonanie zakupu produktu lub
usługi,12) zbierać inne niezbędne materiały w zakresie objętym kontrolą.
2. Kontrolowany jest obowiązany umożliwić inspektorowi dokonanie czynności kontrolnych, o których mowa w ust. 1.
3. Zgodność kopii z oryginałami akt, dokumentów, ewidencji i informacji potwierdza kontrolow
any lub jego przedstawiciel.4. Produkt nabyty w ramach zakupu, o którym mowa w ust. 1 pkt 11, podlega zwro
towi w toku kontroli, jeżeli jest w stanie nienaruszonym; należność za zwrócony produkt podlega zwrotowi.5. Uzyskane w trakcie kontroli informacje d
otyczące stosowanej przez kontrolowanego technologii lub stanowiące tajemnicę handlową są objęte tajemnicą służbową; nie dotyczy to informacji, których ujawnienie jest niezbędne ze względu na konieczność usunięcia zagrożeń związanych z produktem lub usługą.
Art. 17.
1. Inspektor jest uprawniony do wstępu oraz poruszania się w obiektach, pomieszcz
eniach i na terenie jednostki kontrolowanej za okazaniem legitymacji służbowej, bez obowiązku uzyskiwania przepustki przewidzianej w regulaminie wewnętrznym, oraz nie podlega rewizji osobistej.2. Inspektor podlega przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy, obowiązującym w jednostce kontrolowanej.
Art. 18.
1. Wojewódzki Inspektor może zarządzić w toku kontroli, w drodze decyzji, ogran
iczenie wprowadzania do obrotu, wstrzymanie wprowadzania do obrotu lub wycofanie z obrotu produktów albo wstrzymanie świadczenia usług bądź niezwłoczne usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, jeżeli jest to konieczne ze względu na bezpieczeństwo lub interes konsumentów albo interes gospodarczy państwa.2. Wojewódzki inspektor może upoważnić inspektora do wydania w jego imieniu w toku kontroli decyzji, o której mowa w ust. 1.
3. Decyzja, o której mowa w ust. 1, podlega natychmiastowemu wykonaniu.
Art. 19.
1. Wojewódzki inspektor może wystąpić z wnioskiem do właściwego miejscowo k
omendanta Policji o jej pomoc, jeżeli jest to niezbędne do przeprowadzenia czynności kontrolnych.2. Na wniosek wojewódzkiego inspektora właściwy miejscowo komendant Policji jest obowiązany do zapewnienia inspektorowi pomocy Policji w toku wykonywania czynności kontrolnych.
Art. 20.
1. Ustalenia kontroli inspektor dokumentuje w protokole kontroli.
2. Kontrolowany może zgłosić uwagi bezpośrednio do protokołu kontroli lub w te
rminie 7 dni od dnia przedstawienia protokołu do podpisu wnieść je na piśmie.3. Wojewódzki inspektor jest obowiązany ustosunkować się do uwag zgłoszonych do protokołu kontroli niezwłocznie, jednak nie później niż w terminie 14 dni od dnia ich otrzymania.
Art. 21.
W przypadku zabezpieczenia produktów, dokumentów i innych rzeczy, pobrania próbek, dokonania oględzin lub przeprowadzenia innych dowodów sporządza się odrębny protokół.
Art. 22.
Pracownicy Inspekcji w związku z wykonywaniem czynności kontrolnych korzystają z ochrony przewidzianej w
Kodeksie karnym dla funkcjonariuszy publicznych.
Rozdział 4
Postępowanie kontrolne uproszczone
Art. 23.
Główny Inspektor lub wojewoda może zlecić wojewódzkiemu inspektorowi przeprow
adzenie kontroli uproszczonej w celu zbadania występujących na rynku zagrożeń praw lub interesów konsumentów albo zagrożeń dla interesu gospodarczego państwa.
Art. 24.
1. Z przeprowadzonej kontroli uproszczonej inspektor sporządza raport służbowy.
2. W postępowaniu kontrolnym uproszczonym stosuje się przepisy art. 13, art. 14, art. 15, art. 16 ust. 1 pkt 1-6, ust. 2, 3 i 5 oraz art. 17.
Rozdział 5
Zabezpieczenie dowodów
Art. 25.
1. Wojewódzki inspektor może, w drodze postanowienia, dokonać zabezpieczenia d
owodów na czas niezbędny dla realizacji zadań kontroli.2. Zabezpieczen
iu, o którym mowa w ust. 1, podlegają dokumenty, ewidencje, informacje oraz produkty i inne rzeczy, jeżeli stanowią lub mogą stanowić dowód nieprawidłowości stwierdzonych w toku kontroli, z wyłączeniem produktów łatwo psujących się lub ulegających innym szybkim zmianom biochemicznym.3. Wojewódzki inspektor może upoważnić inspektora do wydania w jego imieniu p
ostanowienia, o którym mowa w ust. 1.4. Na postanowienie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje zażalenie.
Art. 26.
1. Wojewódzki inspektor może, w drodze postanowienia, zabezpieczyć produkt w celu ustalenia jego rzeczywistej jakości, jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie, że j
akość produktu nie odpowiada jakości deklarowanej przez producenta lub wymaganiom określonym w przepisach odrębnych albo dokumentach normalizacyjnych bądź produkt jest nieprawidłowo oznaczony. Przepis art. 25 ust. 3 stosuje się odpowiednio.2. Zabezpieczenie, o którym mowa w ust. 1, uchyla się, jeżeli produkt został wyłącz
ony z obrotu lub przeklasyfikowany albo uzyskał właściwą jakość.
Rozdział 6
Pobieranie i badanie próbek produktów
Art. 27.
1. Próbki produktów pobiera się w celu ustalenia czy produkt spełnia wymagania jak
ościowe i bezpieczeństwa określone w przepisach odrębnych lub dokumentach normalizacyjnych lub czy jego jakość odpowiada jakości deklarowanej przez przedsiębiorcę.2. Próbki produktów pobiera się w celu poddania badaniom, w ilościach i w sposób
określony w przepisach odrębnych albo dokumentach normalizacyjnych, a w razie braku takiego określenia - w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań.3. Pobranie próbki produktu stwierdza się poprzez sporządzenie protokołu.
4. Po przeprowadzeniu badań wykonujący badania sporządza sprawozdanie z b
adań.
Art. 28.
1. Równocześnie z pobraniem próbki produktu należy, z zastrzeżeniem ust. 3, pobrać i zabezpieczyć dodatkową próbkę produktu z tej samej partii w ilości odpowiadającej ilości pobranej do badań (próbka kontrolna). Przepis art. 27 ust. 2 stosuje się o
dpowiednio.2. Próbka kontrolna jest przechowywana przez kontrolowanego do czasu jej zwolnie
nia przez wojewódzkiego inspektora, w warunkach uniemożliwiających zmianę jakości lub cech charakterystycznych produktu; w tym czasie nie może być wprowadzana do obrotu.3. Próbki kontrolnej nie pobiera się, jeżeli :
1) pobrani
e próbki byłoby utrudnione z uwagi na wartość, rodzaj lub niewielką ilość produktu,2) przechowanie próbki w warunkach uniemożliwiających zmianę jakości lub cech charakterystycznych produktu jest niemożliwe,
3) próbka produktu została poddana badaniom organoleptycznym w toku kontroli, chyba że wyniki tych badań uzasadniają podejrzenie, że produkt nie spełnia wymagań określonych w przepisach prawa lub dokumentach normalizacyjnych albo jego jakość nie odpowiada jakości deklarowanej.
Art. 29.
1. Badania pobranych próbek produktów i próbek kontrolnych przeprowadzają, z zastrzeżeniem ust. 2, laboratoria kontrolno-analityczne Inspekcji.
2. W przypadku, gdy laboratoria Inspekcji nie mogą wykonać badań organ Inspekcji może zawrzeć umowę o wykonanie badań pobranej próbki z innym wyspecjalizowanym laboratorium.
3. Badanie próbki kontrolnej przeprowadza się na wniosek lub z urzędu.
Art. 30.
1. Jeżeli przeprowadzone badania wykazały, że produkt nie spełnia wymagań określ
onych w przepisach odrębnych lub w deklaracji, kontrolowany jest obowiązany do uiszczenia wojewódzkiemu inspektorowi kwoty stanowiącej równowartość kosztów przeprowadzonych badań.2. Do należności pieniężnych, o których mowa w ust. 1, stosuje się przepisy o postę
powaniu egzekucyjnym w administracji.
Art. 31.
1. Prezes Rady Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb pobi
erania i badania próbek produktów przez organy Inspekcji.2. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 1, powinno określać w szczególności:
1) tryb pobierania i badania próbek produktów,
2) wzór protokołu pobrania próbki produktu lub próbki kontrolnej,
3) sposób zabezpieczenia próbek produktów i próbek kontrolnych,
4) wzór sprawozdania z badań,
5) sposób postępowania z pozostałościami po próbkach,
6) sposób ustalania wysokości należności pieniężnych, o których mowa w art. 30 ust. 1, oraz ich uiszczania.
Rozdział 7
Postępowanie pokontrolne
Art. 32.
Jeżeli jest to niezbędne dla usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości, wojewódzki inspektor wyda, w drodze decyzji, zarządzenie po
kontrolne. Kontrolowany jest obowiązany poinformować wojewódzkiego inspektora, w wyznaczonym terminie, o sposobie wykonania zarządzenia.
Art. 33.
1. Wojewódzki inspektor kieruje do kontrolowanego lub jednostki nadrzędnej wystąpienie pokontrolne, informujące o innych stwierdzonych uchybieniach, zawierające wnioski o ich usunięcie.
2. Kontrolowany lub jednostka nadrzędna są obowiązani udzielić odpowiedzi na w
ystąpienie pokontrolne w wyznaczonym terminie.
Art. 34.
Wojewódzki inspektor na podstawie wyników postępowania kontrolnego kieruje wystąpienie pokontrolne do producenta lub importera produktów badanych w toku kontroli, jeżeli jest to niezbędne do usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości. Przepis art. 33 ust 2 stosuje się odpowiednio.
Art. 35.
1. Prezes Rady Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy tryb postępowania organów Inspekcji, wzór legitymacji służbowej pracowników Inspekcji
oraz tryb ich wydawania i wymiany.
2. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 1, powinno określać w szczególności:
1) sposób dokumentowania wyników kontroli, a w szczególności wzory formul
2) sposób zabezpieczania dowodów i produktów,
3) wzór legitymacji służbowe
j pracowników Inspekcji oraz tryb ich wydawania i wymiany.
Rozdział 8
Postępowanie mediacyjne
Art. 36.
1. Jeżeli przemawia za tym charakter sprawy, wojewódzki inspektor podejmuje dzi
ałania mediacyjne w celu polubownego zakończenia sporu cywilnoprawnego między konsumentem a przedsiębiorcą.2. Postępowanie mediacyjne wszczyna się na wniosek konsumenta lub z urzędu, jeżeli wymaga tego ochrona interesu konsumenta.
3. W toku postępowania mediacyjnego wojewódzki inspektor zapoznaje przedsiębio
rcę z roszczeniem konsumenta, przedstawia stronom sporu przepisy prawa mające zastosowanie w sprawie oraz ewentualne propozycje polubownego zakończenia sporu.4. Wojewódzki inspektor może wyznaczyć stronom termin do polubownego zakoń
czenia sprawy.5. Wojewódzki inspektor o
dstępuje od postępowania mediacyjnego, jeżeli w wyznaczonym terminie sprawa nie została polubownie zakończona oraz w razie oświadczenia przez co najmniej jedną ze stron, że nie wyraża zgody na polubowne zakończenie sprawy.
Rozdział 9
Stałe polubowne sądy
konsumenckie
Art. 37.
1. Stałe polubowne sądy konsumenckie przy wojewódzkich inspektorach, zwane dalej "sądami", tworzone są na podstawie umów o zorganizowaniu takich sądów zawa
rtych przez wojewódzkich inspektorów z organizacjami pozarządowymi reprezentującymi konsumentów lub przedsiębiorców oraz innymi zainteresowanymi jednostkami organizacyjnymi.2. Umowy, o których mowa w ust. 1, określają w szczególności zasady pokrywania kosztów wynagrodzenia arbitrów oraz zwrotu kosztów poniesionych w związku z wykon
ywaniem czynności arbitra.3. Sądy rozpatrują spory o prawa majątkowe wynikłe z umów sprzedaży produktów i świadczenia usług zawartych pomiędzy konsumentami i przedsiębiorcami na po
dstawie regulaminu.4. Minister Sprawiedliwości określi, po zasięgnięciu opinii Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, w drodze rozporządzenia, regulamin organizacji i działania st
ałych polubownych sądów konsumenckich.5. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 4, powinno określać w szczególności:
1) wewnętrzną organizację stałych polubownych sądów konsumenckich,
2) tryb funkcjonowania stałych polubownych sądów konsumenckich,
3) czynności jurysdykcyjne i administracyjne stałych polubownych sądów ko
6. W postępowaniu przed sądami polubownymi w zakresie nieuregulowanym ustawą stosuje się przepisy Kodeksu postępowania cywilnego.
Rozdział 10
Przepisy karne
Art. 38.
Kto wbrew obowiązkowi nie wykonuje decyzji, o których mowa w art. 18 i art. 32, w
ydanych przez organ Inspekcji lub z jego upoważnienia przez inspektora albo usuwa dowody lub produkty zabezpieczone w toku kontroli, podlega grzywnie w wysokości do 360 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 39.
1. Kto uniemożliwia albo utrudnia inspektorowi przeprowadzenie czynności k
ontrolnych, podlega karze aresztu do 30 dni albo grzywny w wysokości do 5.000 zł.2. Kto wbrew żądaniu inspektora nie usuwa niezwłocznie uchybień porządkowych lub organizacyjnych stwierdzonych w toku kontroli, podlega karze grzywny w wysok
ości do 5000 zł.
Rozdział 11
Przepisy przejściowe i końcowe
Art. 40.
Do czasu wydania przepisów wykonawczych na podstawie ustawy pozostają w mocy odpowiednie przepisy dotychczasowe, jeżeli nie są sprzeczne z przepisami ustawy, je
dnak nie dłużej niż rok od dnia wejścia w życie ustawy.
Art. 41.
Postępowania wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy podlegają rozpatrzeniu według przepisów dotychczasowych.
Art. 42.
1. Z dniem wejścia w życie ustawy Główny Inspektor przejmie z mocy prawa woj
ewódzkie laboratoria kontrolno - analityczne prowadzone dotychczas przez wojewódzkich inspektorów.2. Pracownicy zatrudnieni w laboratoriach, o których mowa w ust. 1, z dniem wejścia w życie ustawy stają się pracownikami Głównego Inspektoratu.
3. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, sposób przejęcia przez Główn
ego Inspektora laboratoriów, o których mowa w ust. 1.4. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 1, powinno określać w szczególności:
1) tryb przejęcia laboratoriów,
2) rodzaje przejmowanych składników mienia oraz etaty i środki finansowe ni
Art. 43.
Stałe polubowne sądy konsumenckie przy wojewódzkich inspektorach Inspekcji Ha
ndlowej zorganizowane na podstawie przepisów dotychczasowych stają się stałymi polubownymi sądami konsumenckimi w rozumieniu ustawy.
Art. 44.
Traci moc ustawa z dnia 25 lutego 1958 r. o Inspekcji Handlowej (Dz.U. z 1999 r. Nr 105, poz. 1205).
Art. 45.
Ustawa wchodzi w życie w dniu 1 kwietnia 2001 r.